Effectieve aanpak criminaliteit in territoriale wateren
31 Oct 2012, 18:00
foto
Suriname en de Franse scheepsbouwer Ocea hebben een overeenkomst gesloten voor leveren van drie boten voor de kustwacht. Van links naar rechts directeur Adjai Moensi van Binnenlandse Zaken, Frabrice Wijnbach directeur van Ocea, Melvin Linscheer directeur Nationale Veiligheid en Jerry Slijngaard voorzitter commissie operationalisering kustwacht. (Foto: Raoul Lith)


Met de instelling van een kustwacht dit jaar nog en de aanschaf van drie kustwachtvaartuigen, zal Suriname een effectieve aanpak van de criminaliteit en illegale praktijken in zijn territoriale wateren beginnen.

Bij de ondertekening van de koop en leveringscontracten van de boten vandaag met de Franse schepenbouwer Ocea, heeft directeur Nationale Veiligheid Melvin Linscheer een waarschuwend geluid laten horen aan alle criminelen op de wateren. “Dit is slechts het begin, er zijn meer pijlen op onze boog”, stelt Jerry Slijngaard, voorzitter van de commissie operationalisering kustwacht. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken zegt dat de regering eindelijk inhoud geeft aan een voornemen dat vanaf 2006 maar niet kon worden ingevuld.

Voldoen aan voorwaarden
De drie boten die de eerste van de kustwacht zijn, komen over 18 weken in Suriname aan. Ze staan nu in constructie bij de Franse scheepsbouwer. De staat heeft hiervoor ruim euro 15 miljoen moeten ophoesten. Volgens Slijngaard zijn aan de boten ook strenge en hoge eisen gesteld door een team van deskundigen voordat in de contracten met de scheepsbouwer zijn gesloten. De boten moeten in staat zijn meerdaagse operaties uit te voeren. Het gaat om twee boten met een lengte van 22 meter en een bemanning van acht man en een boot van 32 meter met een bemanning van tien personen. Slijngaard zegt dat de boten zodanig worden ingezet waardoor de hele kust van Suriname kan worden bewaakt. Er worden hiervoor strategische punten en routes uitgezet.

In afwachting van de komst van de boten wordt de kustwacht operationeel gemaakt. Samen met het opleiden van nieuw personeel en medewerkers van bestaande overheidsdiensten zoals de MAS en de Politie, wordt er ook gewerkt aan de administratieve en juridische grondslag van de kustwacht. Slijngaard zegt dat verder wordt gekeken naar partners die belang hebben op de wateren die mee kunnen participeren in het trainen van personeel.

Diverse ministeries betrokken
Administratief zal de kustwacht vallen onder het beheer van het ministerie van Binnenlandse Zaken, terwijl voor de rechtszekerheid en alles wat daaronder valt deze ressorteert onder het Openbaar Ministerie. De andere departementen die betrokken zijn bij de kustwacht zijn Justitie en politie, Natuurlijke Hulpbronnen, Volksgezondheid, Defensie en Financiën (Douane). Van elk van deze ministeries komt er een vertegenwoordiger in het bestuur van de kustwacht dat belast zal zijn met het beleid en het uitvoeren daarvan.

Linscheer, Slijngaard en Moestadja benadrukken het belang van de kustwacht. Suriname heeft naast het beschermen van zijn eigen en buitenlandse vissers die legaal opereren ook internationale verantwoordelijkheden om te waken over grensoverschrijdende criminaliteit op zee. Volgens Linscheer derft de staat alleen al door de illegale visserspraktijken jaarlijks tussen de US$ 30 tot US$ 35 miljoen aan inkomsten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May