Burgers die willen bouwen worden in de kosten gejaagd
30 Oct 2012, 20:00
foto


De overheid moet er voor zorgen dat mensen die willen bouwen niet onnodig in de kosten worden gejaagd door zandafgravingen op hun bouwperceel en slecht onderhoud van infrastructuur. Bij de procedure om percelen in te trekken van mensen die niet hebben voldaan aan hun bouwplicht, moet er rekening gehouden worden met de obstakels die burgers tegenkomen wanneer ze willen bouwen.

In een schrijven naar minister Ramon Abrahams (Openbare Werken) en minister Ginmardo Kromosoeto (Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer), vraagt de Centrale van landsdienaren Organisaties (CLO) aandacht voor misstanden die ervoor zorgen dat bouwen van een woning bemoeilijkt wordt.

Misstanden
In de jaren negentig is het gebied Geyersvlijt onderverdeeld en uitgegeven. Na wat problemen bij de ontwikkeling van het project is men nu flink aan het bouwen geslagen, zegt de CLO. Toch zijn er verschillende misstanden geconstateerd. De aannemers die de infrastructuur moesten aanleggen hebben dit nog steeds niet gedaan. Zo zouden kokers ontbreken of nog niet zijn geplaatst.

Het ergste is dat op de meeste percelen bewust zand, vooral aan de achterkant, is weg gegraven en er putten zijn ontstaan, wat het bouwen zeer duur maakt. Het opnieuw opvullen van zo een perceel levert namelijk enorme kosten op. Bovendien moet de bouwer in de blubber zoeken naar vaste grond om zijn fundering te storten, wat betekent dat hij meer rijen stenen moet optrekken om op vloerhoogte te komen.

Hoge kosten
“De meerkosten voor het bouwen van een eenvoudige volkswoning van ongeveer 80 vierkante meter, worden teveel voor arme mensen,” meent de organisatie. “De bank geeft slechts geld voor de bouwkosten, voor het overige gaan de mensen bij een geldschieter aankloppen. Dit zijn ‘bloedzuigers’ die ervoor zorgen dat de woning al gauw op de veiling komt en de eigenaar op straat. In de praktijk blijkt dat door al deze perikelen de mensen aan de basis vrij moeilijk kunnen voldoen aan hun bouwplicht.”

In het woongebied Tout Lui Faut zijn dergelijke manipulaties, ook geconstateerd. Van de geasfalteerde wegen is niets meer te zien door de slechte kwaliteit van het geleverde werk.
De CLO hoopt dat de overheid rekening houdt met haar argumenten, omdat de minister van RGB begonnen is met een intrekkingsprocedure. Werk aan de winkel voor de Housing Autority, meent de organisatie, maar vooral voor de wetgever.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May