Status duurzaam visbeheer onder vergrootglas
31 Oct 2012, 02:00
foto


Suriname treedt gedurende drie dagen op als de gastheer voor de derde regionale evaluatie- en monitoringsvergadering van het ACP Visprogramma II. Participanten uit vijftien Cariforum landen, het overkoepelend orgaan van de Caribische regionale visserijorganisaties (CRFM) en de Organisatie van de Oostelijke Caribische landen (OECS) zullen vanaf vandaag tot 2 november buigen over het visserijbeheer in het Caribisch Gebied.

Het ACP Fish II-programma ‘Strengthening Fisheries Management in ACP countries’ loopt 4,5 jaar en wordt gefinancierd door het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) voor de landen in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan. Het EOF heeft 30 miljoen euro voor dit programma gereserveerd. Het project richt zich op het verbeteren van het visserijbeheer in deze ACP-landen om ervoor te zorgen dat de visbestanden op een duurzame manier worden geëxploiteerd. Het groter doel is om hierdoor bij te dragen tot vermindering van de armoede en het verbeteren van de voedselzekerheid in deze staten.

Op de driedaagse workshop in Courtyard by Marriott zullen aan de orde komen het gezamenlijk controleren van de lopende ACP-projecten in het Caribisch Gebied onder het ACP Fish II programma. Ook zullen er trainingen zijn in toezicht- en evaluatiesystemen zoals voorgeschreven door de Europese Commissie. De deelnemers zullen zich voorts oriënteren bij Surinaamse visserijfaciliteiten. De Commewijne Fish and Shrimp Culture Company (Comfish), het Visserij Centrum Commewijne (VCC) en de visaanlandingssteigers en Heiploeg Suriname NV zullen worden bezocht door de ACP-gasten.

Visserij- en aquacultuurbeleid
De workshop maakt deel uit van een grotere globale programma om het visserijbeheer te versterken en de voedselzekerheid en armoedebestrijding te verbeteren in de 78 ACP-landen. Intussen in er al meer dan 3,3 miljoen euro toegewezen aan 34 nationale en regionale visserij en aquacultuur projecten in het Caribisch Gebied. Zestien van deze projecten zijn afgerond, waaronder ontwikkelingsstrategieën voor de aquacultuur in drie landen en het visserij-en aquacultuurbeleid en actieplannen voor vier andere landen. Op regionaal niveau is een studie uitgevoerd om de status van toezicht, controle en bewaking van de visserij in de Cariforum landen te beoordelen.

Suriname is direct betrokken bij acht regionale projecten, in het bijzonder een project voor het formuleren van de visserijbeheersplannen voor Guyana, Suriname en Trinidad en Tobago. De verwachting is dat dit project in de komende maanden wordt afgerond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May