Woningnood moet in 20 jaar volledig zijn opgelost
29 Oct 2012, 18:00
foto
Assembleelid André Misikaba, voorzitter van commissie van rapporteurs Huisvestingsplan.


De regering hoopt dat het huisvestingsprobleem over 20 jaar moet zijn opgelost. Het plan dat vandaag in behandeling is genomen in het parlement, omvat een nieuwe benadering. De regering zal geen woningen meer bouwen en toewijzen. Met wetten en het faciliteren van organisaties en bouwcoöperaties zal de sector worden gestimuleerd. Stichting Volkshuisvesting wordt een van deze bouwcoöperaties onder het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Er zijn ongeveer tien wetten nodig om het woningbouwprobleem op te lossen.

André Misikaba, die voorzitter is van een commissie die de behandeling van het huisvestingsplan heeft voorbereid, zegt dat het plan 'regering overstijgend' is. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zal ervoor blijven zorgen dat kwetsbare groepen, zoals senioren burgers en zorgbehoevenden en mensen met een beperking, worden opgevangen. Het voornemen van de regering om 18.000 woningen te bouwen zal niet worden gehaald. Om de belofte enigszins na te komen heeft de regering wel een lening genomen van US$ 47 miljoen, om 5000 koopwoningen te bouwen. Misikaba zegt dat in elk geval in deze regeerperiode de regering ernaar streeft 8.000 woningen te bouwen.

Handen en voeten geven
Volgens Misikaba krijgt het huisvestingsplan pas handen en voeten wanneer de tien wetten snel in het parlement worden aangenomen. Een van de eerste wetten is die van gronduitgifte. De andere wetten zijn de wet uitvoering woningbouwprojecten door particuliere ontwikkelaars, verkavelaars en woningbouwcorporaties, de wet op de ruimtelijke ordening, wet ver verkoop domeingrond. De kaderwet huisvesting, het appartementsrecht, aanpassen van de bouwwet, het instellen van een Huisvestingsautoriteit Suriname (HAS), de wet Woningbouwcoöperaties en de wet Nationaal Woningbouw Fonds en Garantie Fonds

Volgens Misikaba sluit het plan van de regering niets uit en hindert het niemand. In tegendeel opent het plan mogelijkheden voor eenieder. “De inhoudelijke discussies komen op het moment dat wij handen en voeten zullen geven aan het plan, met name, bij de bespreking van de verschillende wetten die in place gebracht moeten worden”, zegt Misikaba.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May