Afgewezen kapitein Corneliskondre weigert afstand te doen
29 Oct 2012, 02:00
foto
Het nieuwe dorpsbestuur van Corneliskondre.


De gewezen kapitein André Janomo van Corneliskondre aan de Wayamborivier, weigert pertinent om zich neer te leggen bij het verlies van zijn kapiteinschap. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) beschuldigt hij van onterecht handelen in het proces naar aanwijzing van het dorpsbestuur onder leiding van Eugene Api. Hij is een jongere broer van Rosita Api, de echtgenote van Janomo.

Het nieuwe dorpshoofd is zaterdag geïnstalleerd in bijzijn van vertegenwoordigers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en de (VIDS). Het bestuur ziet er verder als volgt uit: Roberto Njujarame als hoofdbasia en de basia's Srisria Edgar en Rosita Api. Ze mochten daarbij hun aanstellingsbeschikking in ontvangst nemen. Janomo die zondag vertrokken is naar Corneliskondre, krijgt zijn ontheffingsbeschikking uit handen van de bestuursopzichter Fredrick Herman.

Niet erbij neerleggen
Janomo heeft sinds zijn benoeming in 1980 gedurende de laatste zeven jaren slechts samen met een basia leiding gegeven aan de dorpsgemeenschap met amper zestig mensen. Voor de binnenlandse oorlog telde Corneliskondre meer dan vijfhonderd personen. "Janomo heeft nimmer gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid om zijn bestuur aan te vullen", zegt Herman.

"Met medewerking van de VIDS, heeft men me op een slinkse manier weggewerkt", klaagt Janomo. Hij denkt geen minuut eraan om zijn verlies te accepteren. Voor zijn aankomst in het dorp zondagavond maakte Starnieuws tegen 23:00 uur wederom contact met hem. "Ik wil rechtvaardigheid. We zullen zien als ik weer in het dorp ben", stelt hij.

Gepasseerd station
"Voor de VIDS is Janomo een gepasseerd station", zegt kapitein August Makosi. Hij leidde de delegatie van de VIDS bij de installatie van het nieuwe dorpsbestuur. "Er is niets onrechtmatigs gebeurd bij de aanwijzing van de nieuwe kapitein", meent Makosi. Hij zegt dat kapitein Janomo achteraf geprotesteerd had, maar een onderzoek van districtscommissaris Naltus Naana van Sipaliwini is niet gestuit op onregelmatigheden. "Het is de wil van de dorpelingen, die in februari dit jaar tijdens een dorpsvergadering in bijzijn van de VIDS het bestuur-Janomo heeft afgewezen", deelt Makosi mee.

De nieuwe kapitein Eugene Api is niet onder de indruk van die zinspelingen van Janomo. "Als dorpsbewoner is hij welkom om een bijdrage leveren", zegt Api. Gedurende de afgelopen 22 jaren heerste er een complete stilstand.
"We willen het roer helemaal omgooien en koers inzetten naar ontwikkeling van het dorp", zegt Api zelfverzekerd.

Fysiek herstel van de plaatselijke lagere school die in deplorabele staat verkeer, verbetering van drinkwatervoorziening, het wederom opstarten van landbouwactiviteiten, verbeterde transport van personen, zieken en goederentransport. Dit zijn voornemens, die dit bestuur wil realiseren. "Ook een huisvestingsprogramma speciaal voor seniorenburgers", staat op de lijst van Api.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May