On- en minvermogenden hebben ook recht op CT-scan
29 Oct 2012, 08:00
foto
De meeste mensen sterven aan hart- en vaatziekten, gevolgd door kanker, externe oorzaken, zoals geweld nemen de derde plaats in. De blauwe kleur staat voor mannen. (Bron: BOG)


On- en minvermogende patiënten, die een dokterskaart hebben van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, mogen sinds kort ook een CT-scan maken bij het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC). Het maken van een CT-scan gebeurt op aanvraag van een specialist, onder andere wanneer vermoed wordt dat er sprake is van een beroerte of een hersenbloeding.

De overige verzekeraars bieden hun verzekerden reeds deze mogelijkheid, weliswaar met een beperking van één CT-scan per jaar. Nu biedt ook Sozavo de groep on- en minvermogenden deze mogelijkheid.
Als een medicus vermoedt dat iemand een beroerte heeft (gehad), vraagt hij altijd eerst CT-scan aan. In Nederland wordt in zulke gevallen gewoonlijk binnen 24 uur een CT-scan gemaakt. “Hoe snel dat in Suriname gebeurt, weet ik niet, aangezien de aanvragen voor een CT-scan via het ziekenhuis verlopen. Je kunt natuurlijk ook een MRI aanvragen, maar een CT-scan is sneller. In feite is een CT-scan dé onderzoeksoptie als het gaat om een beroerte,” zegt radioloog Sardie Mohamad, die al ruim een jaar bij MDC werkt en kan bogen op 30 jaar ervaring als radioloog in Nederland.

Wereldwijde aandacht
Internationaal wordt maandag, 29 oktober, Wereld Beroerte Dag herdacht. Dan wordt aandacht gevraagd voor de gevaren van beroertes. Maar liefst een zesde van alle mensen op aarde krijgt in hun leven een beroerte. Een beroerte of cerebro vasculair accident (CVA) betekent letterlijk "een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen". In 80% van de gevallen gaat het om een herseninfarct, een verstopping van een bloedvat door een klonter. In de overige gevallen is er sprake van een opengescheurd bloedvat en spreken we van een hersenbloeding. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eisen hart- en vaatziekten wereldwijd de meeste levens: jaarlijks sterven ongeveer 17,3 miljoen mensen als gevolg van een hartaandoening of een beroerte. De belangrijkste risicofactoren zijn verhoogde bloeddruk, te hoog suikergehalte, roken, overgewicht, zwaarlijvigheid en weinig beweging.

In Suriname staat sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten, zoals een hartaandoening of een beroerte, ook genoteerd als doodsoorzaak nummer 1. Dit beeld zal naar verwachting de komende jaren niet veranderen. Cijfers uit het rapport 'Doodsoorzaken in Suriname 2010-2011' van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) geven weliswaar een dalende trend aan, maar cardiologen vermoeden dat dit vooral komt door een verbeterde cardiologische zorg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, en niet zozeer omdat er zich minder beroertes voordoen. Het BOG noteerde in 2010 een sterftecijfer van 870 (27% van de tien voornaamste doodsoorzaken). In 2011 bedroeg het sterftecijfer door hart- en vaatziekten 801 (26,1 procent). In 2006 bedroeg het sterftecijfer als gevolg van een hartaandoening of beroerte nog bijna 30%. Gezond eten, voldoende beweging, niet roken en weinig alcohol helpen een beroerte te voorkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May