Orkaan Sandy geselt Bahama’s en eist 41 levens
26 Oct 2012, 17:30
foto
Zware regenval van orkaan Sandy heeft de rivier de Croix de mission doen aanzwellen tot een niveau dat de huizen langs de oever in Port-au-Prince bedreigt. (Foto: Reuters)


Orkaan Sandy geselt de Bahama's met wind en regen en raast over de eilanden keten. In het Caribisch Gebied zijn 41 mensen omgekomen als gevolg van de orkaan, die nu een bedreiging vormt voor de Amerikaanse oostkust.

Weerdeskundigen hadden voorspeld dat deze storm in het late seizoen zich mogelijk volgende week zou combineren met een polaire luchtmassa in de buurt van de Verenigde Staten. Hierdoor zou Sandy zich ontwikkelen tot een zeer ongebruikelijk en krachtige storm die ravage kan aanrichten langs de Amerikaanse oostkust.

Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft vanmorgen vroeg tropische storm waarschuwingen gegeven voor een groot deel van de kust van Florida. Er zijn ook tropische storm waarschuwingen voor een groot deel van Noord-Carolina.
Sandy zwakte donderdag laat af tot een categorie 1 orkaan die raasde over de dunbevolkte laaggelegen zuidoostelijke eilanden van de Bahama's. De storm rukte daken van huizen af en sneed de elektriciteit af.

Dodental Cuba hoog
De stortregens en harde winden van Sandy hebben 41 mensen het leven gekost. In Cuba stierven elf personen in het stormgeweld. De meesten vonden de dood door vallende bomen of gebouwen die zijn ingestort in de twee provincies Santiago de Cuba en Guantanamo.

Hoewel de Sandy Haïti niet vol heeft geraakt, kwamen er 26 mensen om. Een persoon werd woensdag in Jamaica gedood door vallende rotsen toen orkaan Sandy toesloeg. In de Dominicaanse Republiek kwamen 2 mensen om. Het dodental op Cuba is ongewoon hoog voor het eiland, dat er prat op gaat zijn bevolking te beschermen tegen stormen door massa evacuaties.
Ook in Zuid-Florida zijn de wind en regen die Sandy met zich meeneemt, gevoeld.

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center bevond Sandy zich vanmorgen vroeg ongeveer 27 kilometer ten zuidoosten van Great Abaco Island van de Bahama's en bewoog hij zich met met maximale aanhoudende winden van 130 km per uur.

Feller dan verwacht
Sandy zal naar verwachting een categorie 1 orkaan blijven als het zich over de Bahama’s verplaatst, met wervelende winden en veel regen over honderden kilometers. Op de Bahama’s zijn de bewoners geadviseerd binnen te blijven totdat Sandy voorbij is. Er zijn geen directe meldingen van slachtoffers of ernstige verwondingen.

Op Long Island, in de zuidoostelijke hoek van de Bahama's eilanden keten, ging Sandy dwars over het eiland. Hij was feller dan verwacht. Op het eiland zijn tal van bomen neergehaald en heeft een aantal gebouwen gedeeltelijke tot zware dakbeschadigingen opgelopen. Sandy heeft ook voor stroomuitval gezorgd op verschillende eilanden.

Sandy zal zich vanavond langs de Bahama’s verplaatsen en daarna doortrekken naar het noorden van de Amerikaanse kust. Volgens weerdeskundigen wordt Sandy beïnvloed door een andere storm die zich vormt in het westen. Sandy zal daardoor maandag laat of dinsdag vroeg de kust van het noordoosten van de Verenigde Staten aandoen. Hij zal zware regens, stormvloeden en mogelijk winden met een orkaankracht meenemen.

Wijdverspreide gevolgen
De zwaarst getroffen gebieden kunnen variëren van de kust van Carolina tot Maine, met New York City en de omgeving van Boston als potentiële schade gebieden.

Deze orkaan roept veel vragen op, maar zeker is dat de gevolgen wijdverspreid zullen zijn ongeacht waar hij aan land gaat. Als Sandy bij de Mid-Atlantische kust aan land gaat, betekent dat een ramp die kan oplopen tot US$ 1 miljard aan schade.

Te midden van de laatste voorbereidingen voor de cruciale 06 november presidentsverkiezingen, kan de storm een gebied van New England raken, waar orkaan Irene vorig jaar ernstige schade heeft aangericht. In tegenstelling tot Irene, die miljarden dollars aan schade had veroorzaakt toen hij in augustus vorig jaar het noordoosten aandeed, is de verwachting dat Sandy een zwakkere storm is. Maar Sandy zal zich langzamer voortbewegen dan Irene, wat meer regen zal betekenen en potentieel meer schade, zeggen weervoorspellers.

Met een schade van US$ 4,3 miljard geldt Irene als één van de tien duurste orkanen. Verwacht wordt dat Sandy de Verenigde Staten aandoet tijdens volle maan, wanneer de vloedgetijden op hun hoogste niveau zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May