Essentie Idul Adha ligt in offervaardig zijn
25 Oct 2012, 22:00
foto
Minister Soewarto Moestadja


Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken wijst er in zijn televisietoespraak op dat de essentie van Idul Adha ligt in het reflecteren en adopteren van het gevoel om offervaardig te zijn in het leven.

Moestadja merkt op dat het offerfeest in de islam wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim/Abraham, die bereid was zijn zoon Isma-il te offeren in opdracht van de Almachtige Schepper als een ultieme test van gehoorzaamheid. De bereidwilligheid van de profeet Abraham om zulks te doen is het grootste voorbeeld van offervaardigheid dat enkel en zuiver gebaseerd was op gehoorzaamheid en onderwerping aan de Almachtige Schepper.

Bereid te offeren
Om succesvol te kunnen zijn in dit leven en in het leven in het hiernamaals is het nodig dat wij offers moeten brengen. Wij moeten de bereidheid kunnen tonen om iets dat wij in principe lief hebben, te kunnen offeren voor iets anders dat belangrijker is, stelt Moestadja.

Tijdens Idul Adha worden de goed bedeelde moslims op de proef gesteld om slachtvee ten offer te brengen en minstens één derde daarvan aan minder bedeelden uit te delen. Het Offerfeest brengt hierdoor een enorme saamhorigheidsgevoel teweeg als we ons realiseren dat moslims over de hele wereld met hetzelfde ritueel bezig zijn.

Intermenselijke relatie
“Uitgaande van het feit dat Suriname een multireligieuze gemeenschap kent, biedt de viering van Idul Adha ons weer een geschikte gelegenheid om elkaar te herinneren dat de intermenselijke relatie gebaseerd moet zijn op medeleven, harmonie en liefde voor elkaar als essentiële kwaliteiten om vrede en welvaart te waarborgen in de gemeenschap. Alleen op deze manier kunnen wij de ontwikkeling van het land samen met elkaar tot grotere hoogten brengen”, vindt de bewindsman.

Het is volgens Moestadja nodig dat offervaardigheid ten toon gesteld moet worden in het dagelijkse leven, opdat het streven om ons land tot een welvarend land op te bouwen, sneller kan worden bewerkstelligd waardoor goed en prettig vertoeven mogelijk wordt in ons geliefd Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May