VHP: Roer agrarische sector radicaal omgooien
25 Oct 2012, 08:00
foto
Ook de visserijsector in Suriname heeft zware klappen gehad in de afgelopen jaren.


Verwaarlozing van de agrarische sector van opeenvolgende regeringen in de afgelopen 30 jaar heeft ertoe geleid dat de landbouw, veeteelt en visserij in het land enorm is achteruitgegaan. Er is geen goed beleid gevoerd en is er teveel gefocust op de mijnbouw. Eerst de bauxiet en nu goud en aardolie. Het is volgens de VHP de hoogste tijd dat het roer bij de agrarische sector nu radicaal wordt omgegooid.

Tijdens de Nieuw Front-regeringen heeft de VHP herhaaldelijk het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij bemand. In de periode regering Venetiaan II zat Geeta Gangaram Panday er als minister en in het kabinet Venetiaan III was dat Stanley Raghoebarsingh, beiden toppers binnen de VHP.

Dayanand Dwarka, voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP, zegt dat er te weinig rekening is gehouden dat deze natuurlijke hulpbronnen een dag uitgeput zullen zijn. Hij verwijst naar Moengo, die eens een welvarend bauxietstadje was.
Het is voor hem ondenkbaar dat ondanks de grote technische ontwikkelingen in de wereld, die het werk in de agrarische sector vergemakkelijken, deze productiesector in Suriname alleen maar bergafwaarts gaat.

Funest
Ramon Bajnath, een landbouwer in hart en nieren, heeft eerder tegenover Starnieuws verklaard dat de toekomst in de landbouw geen perspectieven biedt en dat hij zijn zonen adviseert niet in de landbouw te gaan. “Dat is precies de kern van het probleem, vergrijzing,” zegt Dwarka. “Jongeren zien geen succes in de landbouwbedrijven van hun ouders en investeren in kennis, kunde en kapitaal in andere sectoren.” Hij voorspelt dat dit op niet al te lange termijn funest zal zijn. De wereldorganisaties hebben immers op grote schaal voedseltekorten voorspelt. “Tegen die tijd zal al onze kennis, ervaring en kapitaal verloren zijn en zullen we moeten aankijken tegen hoge voedselprijzen. Bovendien zullen onze natuurlijk mijnproducten tegen die tijd uitgeput zijn, of in elk geval veel minder opbrengen.”

De VHP zegt dat het heel belangrijk is dat er nu wordt geïnvesteerd in deze sectoren, “zodat wij onze kennis, ervaring en kapitaal kunnen uitbouwen.” De VHP pleit voor een fonds, waarin een deel van de mijnbouw opbrengsten worden gestort, waarmee de agrarische sectoren ontwikkeld en gemoderniseerd kunnen worden. “Dit zal jongeren ook aanspreken en moeten kennisinstituten voor agrarische productie worden opgezet.”

Topper agrarische sector
Dwarka, die jarenlang in de top van de Federatie van Agrariërs en Landbouwers is geweest, somt op: “We zien dat de veeteeltsector die zelfvoorzienend was in de melkbehoefte, vandaag ongeveer 60 tot 70% van haar zuivelbehoefte importeert. Hetzelfde beeld zien we in de pluimveesector, terwijl recent ook is overgegaan tot het importeren van slachtvee. In de visserijsector zien we dat de export daalt en dat onze kust wordt leeggevist door buitenlanders. Een adequate kustbewaking ontbreekt, terwijl onze weinige vissers het slachtoffer worden van piraterij."

De VHP-politicus voegt er aan toe: "In de landbouw zien we structurele problemen in de grootlandbouw, met name de grote problemen in de rijstsector, het over de kop gaan van een goed mechanisch rijstbouwbedrijf Wageningen, terwijl de bananensector in stand wordt gehouden dankzij grote injecties van donoren. De achteruitgang in de tuinbouwsector is evident, de export is in het laatste decennia meer dan gehalveerd.”

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May