ACP-landen bespreken onderlinge relatie
24 Oct 2012, 20:00
foto


Voormalige Afrikaanse, Caribische en Pacifische (ACP) koloniale staten zoals Suriname, bespreken in december hun onderlinge relatie. Dit is een directe gevolg van de ACP-EU-vergadering die van 22 tot en met 29 november in Suriname wordt gehouden.

De 79 ACP-landen hebben besloten om zonder hun samenwerkende 27 Europese partners ( EU-landen) na te gaan hoe en in welke vorm zij meer voor elkaar kunnen betekenen.

Waar de ACP-EU-vergadering in Paramaribo op het niveau van ACP-EU parlementariërs is, wordt die van Equatoriaal-Guinea gehouden met staatshoofden, maar dan alleen van de ACP-landen. Assembleelid Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) die voor Suriname de vaste vertegenwoordiger is binnen de ACP–EU-relatie, zegt dat de vergadering in het Afrikaans land losstaat van de relatie met Europa.

Onderlinge mogelijkheden
De bedoeling is dat de ACP-landen hun onderlinge status bespreken en nagaan hoe samen te werken. In alle drie continenten van de ACP, zijn er landen die sinds de oprichting van het forum, behoorlijke economische groei hebben doorgemaakt. Een daarvan is het gastland Equatoriaal-Guinea, die met olieboringen en handel in economisch opzicht enorme vooruitgang heeft doorgemaakt. “Zo zijn er meerdere landen binnen de ACP en vooral in Afrika die het economisch heel goed doen”, zegt Parmessar aan Starnieuws.

Volgens de parlementariër zal de ontmoeting in december een reflectie zijn van de ACP-oprichting in 1975. Steeds is het geweest ACP-landen in relatie met de Europese Unie. “Maar we willen dat niet alleen, er zijn zoveel mogelijkheden om binnen de ACP zoveel met elkaar te doen”, stelt hij. Het idee is dat de landen elkaar veel te bieden hebben, zeker in het opzetten van grote multinationals. Er zou veel ervaring uitgewisseld kunnen worden in onder andere de gas-, olie- en andere mijnbouw industrieën. Waar veel ACP-landen belangstelling voor hebben is het Surinaams model van Staatsolie, waarover niet buitenlandse multinationals de zeggenschap. In tegendeel de overheid en de bevolking zijn 100 procent aandeelhouder van het bedrijf.

Een ander belangrijk onderwerp is de ordening van de goudindustrie in een groot aantal van deze landen. Daarnaast staan centraal op de december-agenda handelsrelatie en andere bilaterale besprekingen. “Wij, voormalige koloniën, zijn teveel gericht naar buiten en kijken minder naar wat wij met elkaar gemeen hebben en met elkaar kunnen doen. Dat zal de strekking zijn van de vergadering in Equatoriaal-Guinea”, zegt Parmessar. De ACP heeft haar parlementariërs aangemoedigd hun staatshoofden ervan te overtuigen hoe belangrijk deze vergadering in december is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May