Suriname gastland Caribische verpleegkundigen
24 Oct 2012, 11:15
foto
De conferentie in Hotel Torarica. (Foto: Raoul Lith)


Suriname is tot zaterdag gastland van bijna 300 buitenlandse verpleegkundigen. In totaal doen ruim 400 verpleegkundigen mee aan de 28ste Biennial Conferentie van de Caribbean Nurses Organization (CNO). Suriname treedt als lid van de CNO dit jaar op als gastland voor de tweejaarlijkse bijeenkomst.

Verpleegkundigen krijgen tijdens de ontmoeting de kans om over verschillende thema’s met elkaar te praten. Tijdens de educatie-sessies zijn er presentaties van wetenschappelijk onderzoek. “We leren van de deelnemers uit andere landen en zij leren ook van ons,” zegt Fauzia Niamut, vicepresident van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS) aan Starnieuws. De conferentie heeft niet alleen een zakelijk professioneel karakter, maar ook een sociale kant.

De verkiezingen van nieuwe leden van het CNO-bestuur staat ook op de agenda van de vijfdaagse conferentie. De verschillende landelijke verenigingen dragen eventuele kandidaten voor. Suriname heeft dit jaar niemand verkiesbaar gesteld.

Universele principes
“Patiënten moeten worden behandeld hoe je zelf behandeld zou willen worden”, zei Marthelisse Eersel, directeur van het Ministerie van Volksgezondheid, in haar inleiding. Ze heeft het gehad over de universele principes van het beroep, professioneel gedrag in de gezondheidszorg. Ze heeft benadrukt dat elke verpleegkundige zodanig moet werken dat ze de patiënt niet schaadt en hen de best mogelijke behandeling moet geven. Respect voor de patiënt, gelijkwaardige behandeling van patiënten en liefde voor het vak, heeft Eersel puntsgewijs in herinnering gebracht. Ze heeft een staande ovatie gehad van de participanten. Eersel hoopt dat de aanbevelingen die aan het eind van de conferentie worden gedaan, worden aangeboden aan de regeringen van de verschillende landen en het Caricom Secretariaat.

De verpleegkundige gasten krijgen een diner van presidentsvrouw Ingrid Bouterse. Morgenavond is er een culturele avond gepland in theater Thalia, terwijl de verpleegkundigen vrijdag in de gelegenheid zijn om verschillende ziekenhuizen te bezoeken.

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, die zelf in het medisch beroep zit, heeft in haar inleiding de participanten opgeroepen hun stem te laten horen. Ze heeft erop aangedrongent dat wanneer er beleid wordt gemaakt over hun beroep, zij erbij moeten zijn om ervoor te zorgen dat hun projecten en doelen in het regeringsbeleid komen. De conferentie wordt op zaterdag officieel afgesloten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May