Stofwolken rond borstbeeld Mr. Lachmon nemen toe
24 Oct 2012, 08:00
foto


Districtscommissaris (dc) Wedperkash Joeloemsingh van Nickerie is niet te spreken over de wijze waarop gehandeld wordt over de betaling van de plaatsing van het borstbeeld van wijlen Mr.Jagernath Lachmon. De dc merkt tegenover Starnieuws op dat de opdrachtgever de betaling moet verrichten. Hij vindt het niet in de haak dat VHP de aannemer heeft betaald. Volgens Joeloemsingh is hiervoor ook geld gebruikt uit het ‘illegale circuit’.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi is woedend over de uitlatingen van de dc. “Alle gelden zijn via de VHP-structuren Nickerie opgehaald. Het geld komt van de Nickeriaanse gemeenschap en velen hebben een kleine bijdrage geleverd. Wij zitten niet in een circuit en dat is duidelijk. Degenen die wel in een circuit zitten, moeten het maar zelf verantwoorden. Het geld uit het districtsfonds kan de dc als voorschot voor de incentives voor de rijstboeren gebruiken die steeds voor de gek gehouden worden”, stelt Santokhi tegenover Starnieuws.

Buiten de politiek houden
Joeloemsingh begrijpt niet dat de VHP de kosten gedekt heeft en de aannemer heeft betaald. “Het was de bedoeling om dit geheel buiten de politiek te houden. ‘Papa Lach’ was een staatsman. Hij was eerlijk, oprecht en bewandelde altijd de juiste weg. We wilden zekerheid hebben over de komst van de gelden en het moest volgens wet en recht zijn. Nu heb ik vernomen dat een deel van dat geld dat besteed is aan het plaatsen van het borstbeeld uit een ander circuit komt, wat niet legaal is. En als dit zo is, zal ik de procureur generaal inschakelen om een grondig onderzoek in te stellen, want dit kan niet”, stelt Joeloemsingh.

Parlementariër Lekhram Soerdjan (VHP/Nieuw Front) zegt dat alle materiaal door de partij en de gemeenschap bekostigd is. De aannemer heeft de onkostenvergoeding kregen voor de tot nu toe geleverde werkzaamheden. “We hebben niks te verbergen en als de dc vindt dat het illegale gelden zijn, moet hij niet schromen om een onderzoek in te laten stellen”, antwoordt Soerdjan. Hij merkt op dat er werkzaamheden bij zijn komen kijken die niet opgenomen waren in de offerte. Zo was verf niet opgenomen. Hierdoor zijn de kosten gestegen naar ruim SRD.40.000.

De kosten
Roy Baidjoe, technische begeleider van dit project, heeft kosteloos gewerkt. Het werk is gegund aan de aannemer Manichand Jagesar. Intussen heeft commissievoorzitter Joesoef Krijonadi een nota ingediend van SRD 35.730. Dit geld zal volgens de dc betaald worden uit het districtsfonds, zoals afgesproken. Het is gebruikelijk dat de aannemer zelf de kosten financiert en als het werk af is, wordt de nota ingediend.

Jagesar benadrukt dat hij SRD 12.000 heeft ontvangen voor het werk en dat hij nog SRD 3.000 moet krijgen. De rest van het geld is kosten van materiaal. “Ik heb het bouwkundige deel geleverd en ik heb daarnaast geschilderd en de vlaggenmast aangepakt. Dat er een nota bij de dc is ingediend, was onbekend bij mij. Dit heb ik via de media vernomen”, beweert Jagesar. Hij heeft de betaling ontvangen van de VHP.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May