Lijvig programma ACP-EU met belangrijke rol Suriname
25 Oct 2012, 03:00
foto


De ACP-EU vergadering die in Paramaribo wordt gehouden, van 22 tot en met 29 november, heeft een lijvig programma. Hierin is een centrale rol weggelegd voor gastland Suriname. De gezamenlijke top draait om drie hoofdcommissies die vooraf het werk doen. Het gaat om de financieel-economische, de sociale en politieke commissie. Suriname zit in de financieel-economische commissie.

Alle drie commissie zullen in november eerst verslag doen van hun werkzaamheden in de afgelopen periode. Daarna zullen de parlementariërs debatteren over de verschillende onderwerpen. Belangrijke agendapunten zijn het doorvoeren, het gebruik en de mogelijkheden van de Informatie, Communicatie Technologie (ICT) in de landen, de humanitaire crisis in Somalië.

Suriname als voorbeeld
Een speciaal agendapunt is hoe harmonieuze samenlevingen op te bouwen in de ACP-EU-staten. Vaste vertegenwoordiger van Suriname in dit internationale parlementair gezelschap, Rabin Parmessar, zegt aan Starnieuws dat in november gekeken zal worden naar het voorbeeld in Suriname. Het land staat centraal hierin met zijn diversiteit aan culturen, talen en geloofsovertuigingen. Op de ACP-EU meeting zal ook aandacht worden besteed aan duurzame elektriciteit nodig voor de ontwikkeling. Dit in relatie tot het bereiken van de Millennium ontwikkelingsdoelen.

De parlementariërs zullen naast de gesprekken en vergaderingen ook een veldbezoek brengen aan Staatsolie. Dit bedrijf staat bekend als een succesverhaal voor heel wat ACP-landen. Daarnaast zal ook een bezoek worden gebracht aan de haven van Paramaribo. Dit is enerzijds om de goede prestaties die de haven heeft neergezet en anderzijds om de Europarlementariërs te laten zien dat de Europese financieringsmiddelen goed zijn besteed. De bedoeling was ook een veldbezoek te brengen aan de Stichting Behoud Bananen Sector (SBBS). Het programma is echter te lijvig en is daarvan afgezien. Ook bij de SBBS zijn EU-middelen ingezet om het bedrijf gezond te houden.

Ruimte voor cultuur
Parmessar zegt dat in het programma ruimte is ingedeeld voor direct contact met de gemeenschap, in ontspannen activiteiten, zoals culturele optredens en het kennismaken met de verschillende aspecten van de Surinaamse keuken. Zo zal op de verschillende evenementen van deze internationale meeting de keukens van de verschillende bevolkingsgroepen sterk worden belicht. Parmessar zegt dat vooral de cultuur van de Marron gemeenschap in het voetlicht zal worden geplaatst.

De ACP-EU gezamenlijke vergadering is in 1975 in Georgetown (Guyana) opgericht. De ACP-EU vergadert vier keer per jaar. Twee maal wordt een grote algemene parlementaire vergadering gehouden in een willekeurig land, een keer in een Europees land en dan weer binnen de ACP. Deze keer is sinds de oprichting van het samenwerkingsverband een Caribische staat aan de beurt om gastland te zijn. Iedere grote vergadering gaat vooraf aan een commissievergadering om zaken op een rij te zetten waarna een agenda wordt samengesteld voor de grote parlementaire vergadering. Naast de 79 ACP-landen (ex-koloniën in Afrika, Caribisch Gebied en de Pacific) en de 27 Europese landen zijn er andere landen en instituten die een waarnemersstatus hebben, zoals Cuba.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May