Leerlingen VOJ-Albina protesteren tegen tekort leerkrachten
22 Oct 2012, 14:22
foto
Protestmars van leerlingen van VOJ-Albina.


Ruim 300 leerlingen van VOJ Albina hebben vanmorgen een spontane protestmars gehouden door het centrum van de hoofdstad van Marowijne. Deze school is begonnen met een tekort aan maar liefst zes leerkrachten. Met deze mars wilden de leerlingen aandacht hiervoor vragen. De ongerustheid onder de leerlingen wordt groter, omdat de schoolonderzoeken in november beginnen.

In een stoet gewapend met leuzen werd na de vlaggenparade gelopen naar de bestuursdienst om vervolgens de weg voort te zetten naar het Nucleus Centrum. Na toegesproken te zijn geworden door de coördinator Cyntia Masangi, trokken zij zich terug in de school om de lessen te volgen.

Voorzieningen getroffen
Masangi stelde de schooljeugd gerust en toonde begrip voor de manier waarop zij gekozen heeft om haar misnoegen te uiten. Door het vertrek van een groot aantal leerkrachten, is er een ongewenste situatie ontstaan. Masangi deelde aan de protesterenden mee dat reeds drie leerkrachten zich de vorige week vrijdag hebben aangemeld. Echter zouden ze pas vandaag op school komen. Een leerkracht moet zich nog aanmelden. Hiermee is voorzien in de vakken: Aardrijkskunde, Engels en Nederlands. Ook voor de vakken wis- en natuurkunde komt er een oplossing.

Actieleider Anton Bosoe uit de 4e klas zegt dat vanmorgen de onzekerheid groot was, vanwege het niet beschikbaar zijn van zes leerkrachten. "We zijn daarom in actie gegaan". Bosoe wijst erop dat sinds de aanvang van het schooljaar de leerlingen geconfronteerd worden met te veel vrije blokuren. "We gaan op die manier veel van de leerstoffen missen", stelt Bosoe.

Tevreden met uitleg
Na die uiteenzetting deed Masangi een beroep op de leerlingen om terug te keren naar de klassen. Ze hebben afgesproken telefonisch contact met haar te maken als mocht blijken dat ze morgenochtend met dezelfde situatie te maken krijgen. "We zijn tevreden met de uitleg van Masangi", zegt Orella Mersing. Zij leidde samen met Bosoe en anderen deze protestmars.

Rinilia Simson-Van Gooten, onderdirecteur van VOJ Albina, zegt dat de schoolleiding vanmorgen niet de gelegenheid heeft gehad om te communiceren met de leerlingen. "Na de vlaggenparade gingen ze naar de klassen om gelijk daarna de straat op te gaan", zegt Van Cooten.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May