Umar Taus: Groente uit Suriname krijgt slecht imago
22 Oct 2012, 00:00
foto
Cocaïne verstopt in peper (Foto: Douane Nederland)


De ene keer is het cocaïne in pepers, de andere keer in okers en nu in zoete patat. Groente uit Suriname krijgt een negatieve naam. Afgelopen week is er volgens de politie 57 kilogram cocaïne onderschept op Zanderij. Het verderfelijk spul zat in uitgeholde zoete patat.

In deze kwestie zijn drie broers aangehouden, die een import- en exportbedrijf hebben. Sinds anderhalf jaar staan ze bekend als groente-exporteurs. De smet die groente-exporteurs met hun illegale praktijken werpen op de uitvoer van groenten en fruit uit Suriname is niet mals. Bonafide groente-exporteurs spreken van een grote schande die niet de exporteur treft, maar de Surinaamse groenten een slechte naam bezorgd.

“Wij als organisatie doen ons best om dit soort dingen te voorkomen,” zegt Umar Taus, voorzitter van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (VEAPS) aan Starnieuws. Wekelijks wordt er ongeveer 25 ton groente- en fruit geëxporteerd naar Nederland. Tien jaar geleden was dat nog 60 ton. Taus zegt dat zijn vereniging samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij acties onderneemt om dit soort calamiteiten te voorkomen.

Centrale verpakkingscentrum
“Er komt een centrale verpakkingscentrum te Santo Boma”, vertelt hij. Daar zullen alle actoren bij de verpakking van de producten aanwezig zijn. Taus somt op: de douane, het BID-team, de keuringsdienst van LVV, vertegenwoordigers van Handel en Industrie en andere instanties. “Het wordt een soort one window shopping. De producten worden dan bij het centrale pakcentrum verzegeld.” Op dit moment verpakt elke exporteur zelf op zijn eigen plek – veelal thuis- de producten. Taus denkt dat met een verpakkingscentrale illegale praktijken zoals drugssmokkel in groente en fruit fors zal terugvallen.

Aan de andere kant biedt de security tax die de groente-exporteurs op de luchthaven betalen geen garantie dat de lading groenten en fruit ‘ongeschonden en veilig’ de plaats van bestemming bereikt. Taus wijst op de aanhoudingen in de afgelopen jaren waarbij zelfs onder het personeel van de luchthaven aanhoudingen zijn verricht voor drugssmokkel.

Hij onthult dat de verpakkingscentrale al op de LVV-begroting is gebracht en de planning is dat het volgend jaar een feit is. Het centrum komt op het LVV-terrein te Santo Boma. Er is met LVV afgesproken dat de minimale faciliteiten aanwezig moeten zijn, wil iemand zich groente-exporteur noemen. “Er moeten veiligheidsmaatregelen worden ingebouwd, om dit soort impulsen te ontmoedigen”, stelt de VEAPS-voorzitter. Hij blijft realistisch en zegt dat de kans er altijd zal zijn dat er rotte appels in een organisatie zitten.

Global Gap - richtlijnen
De groente export is afgenomen, omdat er strengere controles zijn op het gebruik van chemicaliën. “Maar er worden nu steeds minder chemicaliën aangetroffen op Surinaamse groenten”, weet Taus. Hoewel het gehalte niet te meten is door het ontbreken van een voedsellaboratorium, wordt met de richtlijnen van de Global Gap - registratie samen met de boeren geprobeerd het gebruik van chemicaliën te verminderen en -indien gebruikt-, de juiste methode te hanteren.

Er zijn nog zes groente-exporteurs met een ‘schoon’ blad. “Laten we hopen dat zij zich niet lenen voor dit soort praktijken. Als belangenorganisatie proberen we de reputatie van de sector te verbeteren en hoog te houden”, zegt Taus. Zelf is hij zes jaar geleden gestopt met het exporteren van groenten en is hij bezig een verwerkingsbedrijf op te zetten. Hij hoopt dit jaar nog proef te draaien. Zijn doel is om groenten te leveren voor de lokale markt. “Ik zag de trend al en heb toen afgehaakt om mij op iets anders te richten.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May