King of romance Yash Chopra overleden
21 Oct 2012, 12:45
foto
Yash Chopra


Veteraan filmmaker Yash Chopra, bekend als de Indiase koning van de filmromantiek, is vandaag overleden. Zijn dood komt slechts enkele weken nadat hij had aangekondigd geen films meer te zullen regisseren. Hij is 80 jaar geworden.

Een woordvoerster van Chopra meldt dat hij in de avond is overleden. De filmmaker is vorige week in een ziekenhuis in Mumbai opgenomen en werd behandeld voor dengue.

“Ik ben in shock en verstard, ik kan het nieuws niet geloven dat de man die de liefde heeft vereeuwigd, Yash Chopra er niet meer is”, zei acteur Akshay Kumar. Soortgelijke reacties kwamen ook van Madhuri Dixit, Shilpa Shetty, Soha Ali Khan, Amitabh Bachchan, Manoj Bajpayee, Sushmita Sen, Boman Irani en Neil Nitin Mukesh. Zijn heengaan heeft een shock-golf in Bollywood teweeg gebracht.

Vijftig jaar
Yash Chopra werd geboren in Lahore, nu Pakistan, in 1932. Hij heeft met heel wat vooraanstaande Indiase acteurs gewerkt en voor het publiek waren zijn films de garantie voor een hit. De filmmaker bewees zijn kracht met intens emotionele en tragische films, waarvan vele box-office blockbusters werden.

Chopra heeft een filmcarrière van vijftig jaar achter de rug. Bij de viering van zijn 80ste jaardag in september vertelde hij hoe hij met 200 roepies in zijn zak naar Mumbai kwam, in de hoop een filmregisseur te worden. Sindsdien heeft Chopra enkele van de meest memorabele films van de Indiase cinema gemaakt waaronder "Deewar", "Kabhi Kabhie", "Silsila" en "Chandni". Zijn flamboyante stijl van filmmaken – hij filmde graag op exotische locaties met zoetvloeiende muziek als zijn kenmerk - , vertederden bioscoopbezoekers.

Sari’s van chiffon en de Zwitserse Alpen waren zo synoniem met Chopra's stijl van filmmaken dat de Zwitserse Toerisme bezoekers zelfs een rondleiding aanbood van de plaatsen waar de regisseur enkele van zijn meest bekende liedjes en scènes had gefilmd.

Hollywood
Een kroon op zijn succes was de oprichting van Yash Raj Films, één van de grootste Bollywood productiehuizen, die ten minste drie films per jaar uitbrengt. De filmstudio heeft aangekondigd zijn vleugels in november uit te slaan naar Hollywood, waar hij contracten zal ondertekenen met onder andere Nicole Kidman en Jason Bateman voor zijn overzeese producties.

Chopra produceerde ook de langstlopende blockbuster van de Indiase cinema, "Dilwale Dulhania Le Jayenge" (1995), die het debuut van zijn zoon Aditya als regisseur markeert.

"Ik heb nooit romantische films gemaakt. Ik heb films gemaakt gebaseerd op menselijke relaties, en mensen zijn complexe personen," zei hij zijn jaardag in september. Zijn laatste film "Jab Tak Hai Jaan" gaat in november in première, acht jaar na zijn laatste project “Veer-Zaara”, een gepassioneerd liefdesverhaal over de grenzen heen. In “Jab Tak Hai Jaan” spelen Shah Rukh Khan, Katrina Kaif en Anushka Sharma.

Chopra wordt overleefd door zijn vrouw Pamela Singh en zijn twee zonen Aditya en Uday.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May