Drinkwaternood in Erowarte en Tapoekoe
21 Oct 2012, 10:00
foto
Pauline Pierre van Tapoekoe laat de lege waterput zien. (Foto: Isaak Poetisi)


Bewoners van de inheemse dorpen Erowarte en Tapoekoe worden bedreigd door drinkwaternood. Beide dorpen tellen 175 om 130 mensen en liggen ruim 5 kilometer vanuit Albina stroomafwaarts aan de Marowijnerivier. Beloften gedaan door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) om binnen afzienbare tijd samen met de bevolking stappen te ondernemen om de waterproblematiek, zijn tot nog toe uitgebleven.

Door de aanhoudende droogte zijn de mensen genoodzaakt extra waterputten te graven. Het water in de rivier is troebel en zoutwater komt naar binnen. De bewoners van Tapoekoe lijden het meest onder deze netelige situatie en zijn genoodzaakt mineraalwater te kopen of tappen water in het nabij gelegen Erowarte. In Albina is een bedrijfsafdeling van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij gevestigd, die garandeert volop het ressort Albina van water te kunnen voorzien, vanwege de rijke waterbronnen van Marijkedorp.

Maatregelen getroffen
De kapiteins Jona Gunther van Erowarte en Frans Pierre van Tapoekoe zitten met de handen in het haar. "We gaan de komende week een brief bij president Desi Bouterse deponeren", zegt Gunther. De dignitarissen keuren de houding van NH pertinent af. Minister Jim Hok had tijdens een oriëntatiebezoek in augustus beloofd technici naar het dorp te sturen, maar hier is niks van terecht gekomen. Hok gaf toen in bijzijn van districtscommissaris Theodorus Sondrejoe aan dat de problemen al bij NH in kaart is gebracht.

Beschuldigingen van de kant van de dorpelingen over onvoldoende daadkracht blijven niet uit. Gunther laat de kritieken niet over zich heen gaan. "Als noodoplossing hebben we op verzoek wat water gekregen van de brandweer", zegt hij. De dorpsleider wil de brandweer vragen om uit de drie door de Dienst Watervoorziening van NH aangeboorde waterbronnen water te pompen om durotanks en andere geschikte waterreservoirs in het dorp te vullen. "Ik moet de mensen voorzien van gezond drinkwater", merkt Jona zorgelijk op.

Ellende
"Ik heb geen drinkwater". De dorpsbewoonster Paulien Pierre (61) van Tapoekoe wijst met gemengde gevoelens in een van de twee waterputten op haar erf in de snikhete middagzon. De andere ligt ongeveer 20 meters bij een kreekje langs het dorp. Het water uit die put wordt gebruik voor de was. "Dat water is verzuurd en is niet te drinken", zegt ze.

Bij dorpsbewoonster Joke is nu al tot tweemaal toe een put verder uitgediept om aan het schaarse grondwater te komen. "Door de droogte raakt de put snel droog", zegt Joke.
De bewoners kijken met enige jaloezie naar de Paranen, waar districtscommissaris Jerry Miranda alles aan doet om geheel Para van Water te voorzien. "A more betre Miranda kon na Marowijne", zegt een bewoner. Gunther reageert diplomatisch daarop en stelt dat eenieder die in de positie is om het volk te dienen, verplicht is werk naar behoren moet doen.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May