Suralco en SWM brengen water naar Adjoemakondre
19 Oct 2012, 17:10
foto
De eerste twee distributiebuizen worden aan elkaar gekoppeld, vanmorgen bij het starsein voor het waterproject van Adjoemakondre. Op de voorgrond met zijn rug naar de camera, Area Superindent Marlon Veira.


De Suralco en de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) zullen in een gezamenlijk project ervoor zorgen dat het marrondorp Adjoemakondre voor kerst, gezond en schoon leidingwater krijgt. Vanmorgen is aanvang gemaakt met de aanleg van een distributielijn van 12 km, die vanuit de watertoren op Solegabergi tot Adjoemakondre wordt aangelegd.

Bij deze gelegenheid waren aanwezig de dorpsleiding van Adjoemakondre en die van Moengotapoe, toppers van de Suralco en vertegenwoordigers van Commissariaat Marowijne en de SWM. Het water zal worden gedistribueerd vanuit Moengotapoe. Adjoemakondre telt ongeveer 30 gezinnen. Het rivierwater is haast niet meer te gebruiken. De bewoners zijn aangewezen op regenwater, dat opgevangen wordt in tanks.

Goed nabuurschap
Niemand is zo blij als kapitein Theo Palata dat zijn volk voor de eerste maal water uit de kraan zal krijgen. Hij memoreert in dit verband de gesprekken die met de Suralco plaatsvonden en die uiteindelijk tot realisatie van dit project hebben geleid. Kapitein Michel Poina van Moengotapoe zegt dat hij “als goede buurman”, onmiddellijk zijn goedkeuring heeft gegeven om het water voor Adjoemakondre vanuit zijn dorp te distribueren.

Sara Betterson - Afroedoe, die dc Theodorus Soendrejoe van Marowijne vertegenwoordigde, geeft het belang aan van goed en gezond drinkwater voor de mens. "Dat moet de bevolking instaat stellen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land", benadrukt Afroedoe. Zij memoreert dat toen Moengotapoe nog niet over leidingwater beschikte, het de bevolking van het inheems dorp Alfonsdorp was, die toestemming gaf om dat dorp vanuit zijn distributienet van water te voorzien.

Duurzaam project
Marlon Veira, Suralco Area Superintendent, zegt samen met Palata gezocht te hebben naar mogelijkheden om de dorpsgemeenschap te versterken, omdat de Suralco zou beginnen met het ontginnen van plaatselijke bauxietreserves. Daartoe is een gezamenlijke overeenkomst getekend. Hij geeft de garantie dat uiterlijk kerst dit jaar, er water uit de kraan en in de woningen beschikbaar zal zijn. "Het moet een duurzaam project zijn, dat een concrete bijdrage levert aan de ontwikkeling van het dorp", zegt de Suralco-topper.

Ruben Ravenberg, hoofd van de SWM-vestiging Oost, belooft dat zijn medewerkers zich met man en macht zullen inzetten om de streefdatum te halen. "We zullen in twee ploegen werken en er zal alleen op de zondag worden gerust", zegt Ravenberg. Tegenover Starnieuws verklaart hij dat bij de uitvoering van de werkzaamheden, de Suralco het benodigd materiaal ter beschikking stelt, terwijl de SWM voor de supervisie en uitvoering zorgt.

Isaak Poetisi
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May