Ingezonden: Weer brand weer
19 Oct 2012, 04:00
foto
De brandweer bezig met nablussing. (Foto: Raoul Lith)


Bepaalt u hoe u de titel wilt lezen. Daar gaan we weer: een grote brand in de binnenstad van Paramaribo. De brandweer rukt uit en doet wat zij moet doen. Vrijwel altijd breekt ervoor de brandweer, weer een tweede 'brand' los, dit is de kritiek uit de gemeenschap en zelfs van DNA; de kritiek is divers: manschappen zijn niet komen opdagen vanwege ontevredenheid over de beknotting van hun overuren, lekkende slangen, een dompelpomp die na enige tijd pas in stelling kan worden gebracht, het vuur was groot en heet, voor zo'n beetje water. Dit 'lied' is na elke brand een hit.

Met de tegenwoordigheid van geest geeft assembleelid Carl Breeveld aan dat nagegaan moet worden hoe we de binnenstad met name, duurzaam kunnen beschermen tegen dit soort vuurcalamiteiten. Dit voorval geeft aan hoe zwak we nog zijn in ons preventieve aanpak van voorzienbare calamiteiten. Over voorzienigheid gesproken. Ik kocht in september een goed bij Moussi Issa aan de Zwartenhovenbrugstraat en ik keek voor de zoveelste keer met vrees naar het zichtbaar verlaten gebouw van Oemrawsingh.

Ik zei nog tegen mijn zus, waarom haalt men dit gebouw niet tegen de vlakte, want het kan een gevaar vormen voor de omgeving, zeker als het in brand vliegt of in elkaar stort. Ook een onderneemster aan de Zwartenhovenbrugstraat heeft meerdere malen naar instanties gebeld om aan te geven dat het gebouw van Oemrawsingh volgens haar waarneming, op in storten staat. Als zij dat kan voorzien en ik een brand, kunnen de verantwoordelijke instanties en vooral de familie Oemrawingh dat niet. Ik merk immers niet in de discussie wat de eigenaren van dit pand al dat niet verweten kan worden en eventueel in het verlengde daarvan de overheid. Of wijten we het maar aan het noodlot? Of een ongeluk?
Onderzoek moet ook aan het licht brengen of de eigenaren van dit pand ernstige nalatigheid kan worden verweten en of zij daarvoor aansprakelijk kunnen worden gesteld. Dit zou dan een leidraad moeten zijn voor het onderzoeken van het gevaar dat alle nog leeg staande panden in de binnenstad opleveren voor de omgeving.

H. Gezius
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May