Winkelier Mohan van Alkmaar wil huis geen geld
17 Oct 2012, 12:00
foto
Aroen Mohan op zijn erf aan de Commewijnerivier te Alkmaar. Op de achtergrond zijn zelfgebouwde dijk. (Foto: Edward Troon)


Aroen Mohan draait met de schop een halve kruiwagen cementspecie op zijn achtererf aan de linkeroever van de Commewijnerivier bij Alkmaar. Geduldig metselt hij in zijn eentje een stenen vloer. Aan de rand van het erf zijn de sporen van de laatste springvloed goed te zien. Het water is net niet op het erf van zijn 'Winkel Mohan’ gekomen. De winkelier maakt zijn gereedschap schoon en vertelt aan Starnieuws, dat hij weet dat een dijk hier gebouwd zal worden.

Mohan bevestigt dat de overheid hem een ander stuk grond heeft aangeboden, maar ontkent heftig dat hij om duizenden euro heeft gevraagd. “Mensen die dat zeggen, vertellen alleen maar leugens. Ik heb een bereidverklaring voor een stuk grond gekregen. Er was een vertegenwoordiger van ILACO hier om me te vragen wat ik wil." ILACO is belast met de directievoering.

Geen geld maar huis
De winkelier zegt dat het zijn wens is, “dat zij een huis voor me bouwen. Sleutelklaar want wat heb ik aan geld. Alles wordt toch duurder!” Mohan vertelt, dat hij nog voor het einde van de week een schets moet maken van wat hij wil en deze bij de ILACO-vertegenwoordiger moet indienen. De winkelier wil ook zijn winkel overbrengen naar het nieuwe terrein. “De bereidverklaring is voor dezelfde oppervlakte als wat ik nu heb en het perceel is tegenover mijn huidige winkel.”

Mohan vindt dat het moeizaam gaat met de bouw van de nieuwe dijk. “Zolang hoor ik dat de dijk komt, maar intussen neemt de rivier bij iedere vloed een stukje van mijn perceel mee.” Hij vertelt dat in een kwart eeuw, de Commewijnerivier 20 meter van zijn achtererf heeft ‘opgegeten’. Om zijn terrein en de opstallen te beschermen, heeft hij in de afgelopen tien jaar zijn eigen dijk gemaakt. “Die overheid zelf doet niets eraan, dan moet ik het toch zelf doen.” Ondanks dit alles gelooft Mohan dat de nieuwe dijk er komt, “ik heb nog aan de ILACO-man gevraagd of de dijk komt en hij heeft gezegd: het komt!”.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May