DC hoopt dat herstel dijk Alkmaar stand houdt
16 Oct 2012, 18:30
foto
De dijkbreuk bij Alkmaar is versterkt met zand en stenen. (Foto: Edward Troon)


Vrachtwagens met zand en stenen rijden af en aan en dumpen de lading bij de verzakte oeververdediging. “Dit is een noodoplossing om Alkmaar tegen de springvloed van vanavond te beschermen”, zegt districtscommissaris (dc) Ingrid Karta-Bink aan Starnieuws.

De dc van Commewijne legt uit, dat dit het zwaarste materieel is van het commissariaat. “Deze drie pick-ups hebben al meer dan 70 ladingen hier gedumpt. In totaal zullen ze het dubbele aantal moeten aanvoeren om het water effectief tegen te houden”. Het wegenbouwbedrijf Tjonga Langa biedt hulp met een graafmachine en met de tractor van het commissariaat wordt de nooddam afgewerkt.

Veel schade
Bink zegt dat het weer is bewezen, dat de zogenaamde dijken van het district een springvloed niet tegenhouden. Het doorgebroken water is tot een afstand van 10 kilometer landinwaarts gestroomd. “Hier wordt veel aan landbouw gedaan en nu staan de gewassen in het zoute water. Ik doe echt nogmaals een beroep, een verzoek, aan de minister dat hij het genomen besluit herziet. Mijn burgers zijn echt in nood en wij verzoeken, kom met een deugdelijke oplossing dat werkelijk het water wordt tegengehouden.”

Er moeten nog op twee plaatsen dijkbreuken worden gerepareerd. Vicepresident Robert Ameerali zei vanmiddag in De Nationale Assemblee dat een ploeg van het ministerie van Openbare Werken naar die plekken onderweg zijn. Hij bevestigde dat de dc een breuk die via de weg te bereiken is, heeft laten repareren. Die andere twee plekken zal Openbare Werken via het water moeten aandoen. Ameerali deelde mee dat ook het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbestrijding (NCCR) voor oriëntatie naar het district is.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May