Veiligheid wordt opgevoerd door internationaal programma
13 Oct 2012, 02:45
foto


Veertien personen uit Suriname en Guyana beschikken over de vaardigheden om nauwkeurig ladingen van containers te kunnen onderzoeken. Zij hebben een intensieve training in beide landen gekregen. De volgende stap is om de nieuwe opsporingstechnieken in de praktijk toe te passen.

De 'Container Control Programme' is door de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en de World Customs Organization in 2005 geïnitieerd. Het heeft als doel om de drugshandel en andere vormen van malafide handel, zoals mensensmokkel tegen te gaan. Met Suriname en Guyana erbij is het aantal landen waar dit programma wordt afgedraaid uitgebreid naar zestien.

Verder specialiseren
Uit Suriname hebben drie politieagenten, drie douaneambtenaren en twee leden van de veiligheidsdienst meegedaan. "Je kan deze unit vergelijken met het BID-team op de luchthaven”, vertelt August van Hamme, inspecteur bij de Douane. "Zij gaan zich ook specialiseren in het vroegtijdig ontdekken van onzuiverheden bij containers zodat er op tijd maatregelen getroffen kunnen worden". Met een certificaatuitreiking in het Marriot hotel vrijdag, is een deel van de 'Container Control Programme' afgerond.

Thomas Gittens, vertegenwoordiger van de UNDP in Suriname, zegt dat dit programma zal bijdragen aan het verhogen van het veiligheidsgevoel bij de burgerij. "De criminaliteit wordt gereduceerd en controleerbaar gemaakt. Dit zorgt voor rust en een verhoogd gevoel van veiligheid".

Ook economische voordelen
Margaret McKean, zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade meent dat niet alleen de criminaliteit met dit programma wordt ingedamd maar dat er ook economische voordelen aan verbonden zijn. "De ervaring met andere deelnemende landen leert dat het programma de handel bevordert omdat investeerders worden aangetrokken door een veilige haven".

"Deze trainingen waren zeker nodig", zegt Jeffrey Chin See Yong die de Surinaamse groep vertegenwoordigt. "We hebben geleerd hoe je behalve de lading ook de container moet onderzoeken". De leden van de nieuwe eenheid zullen continu getraind worden. Volgende maand vertrekt een groep naar Panama voor verdere training.

De apparatuur die nodig is om de containers te onderzoeken, is door de UNDP geleverd. In november zal de nieuwe unit officieel starten met de werkzaamheden. "Wij gaan hiermee de georganiseerde misdaad een halt toe te roepen", zegt Van Hamme.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May