Herverkiezing Chávez stelt Petrocaribe veilig
10 Oct 2012, 07:00
foto


De alliantie die het mogelijk maakt dat een aantal Caribische landen, waaronder Suriname, olie tegen voordelige betalingsvoorwaarden van Venezuela koopt, blijkt veilig nu Hugo Chávez is herkozen tot president.

Chávez won zondag de presidentsverkiezingen in zijn land met 54,4% van de bijna 14 miljoen stemmen. Zijn rivaal Henrique Capriles haalde 44,9% van de stemmen. De nieuwe presidentstermijn van Chávez begint op 10 januari 2013. De opkomst bij de verkiezingen was circa 81%, de grootste opkomst in de afgelopen tien jaar in Venezuela.

Het Petrocaribe bondgenootschap werd op 29 juni 2005 gelanceerd in Puerto la Cruz, Venezuela. Sindsdien hebben Antigua en Barbuda, de Bahama's, Belize, Cuba, Dominica, de Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Jamaica, St. Lucia, St. Kitts en Nevis, Saint Vincent en de Grenadines, en Suriname zich aangesloten. Binnen deze samenwerking is het mogelijk om olie te kopen tegen 5 tot 50% van de marktwaarde met een aflossingsvrije periode van een tot twee jaar. Volgens de overeenkomst kan de rest worden betaald door een financieringsovereenkomst met een looptijd van 17 tot 25 jaar met 1% rente op de olieprijzen boven de US$ 40 per vat.

Overwinning verwelkomd
De 58-jarige Chávez werd vorig jaar gediagnosticeerd met kanker, maar zegt dat hij nu volledig is hersteld. Hij is al sinds 1999 aan de macht en heeft belangrijke sectoren van de economie genationaliseerd.

Venezuela is een belangrijke olieproducent en de hoge olieprijzen hebben het mogelijk gemaakt dat zijn regering programma’s op het gebied van de gezondheidszorg, het onderwijs en sociale huisvesting kon financieren.

Analisten zeggen dat de overwinning van Chávez is verwelkomd door een aantal landen in de regio, inclusief Cuba en Nicaragua, die ook profiteren van de Petrocaribe regeling. Chavez heeft ook sterke banden met de Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner. De Venezolaanse president steunt Buenos Aires in zijn soevereiniteitsgeschil met Groot-Brittannië over de Malvinas (Falkland eilanden).

Nadat de verkiezingsuitslag bekend werd, twitterde president Fernandez: "Uw overwinning is onze overwinning en de overwinning van Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied!"
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May