VN: Minder mensen lijden honger
09 Oct 2012, 12:00
foto
Meer dan honderd miljoen kinderen onder de vijf jaar hebben ondergewicht.


Niet een miljard mensen op de wereld, maar 870 miljoen lijden honger, zegt de Verenigde Naties (VN) vandaag. In 2009 beweerde de VN nog dat een miljard mensen met een hongerige maag naar bed ging.

Het aantal van 870 miljoen zou volgens de wereldorganisatie een nauwkeurigere schatting zijn, weliswaar kleiner, maar nog altijd aanzienlijk. De foutieve inschatting zou volgens de voedselarm van de VN - Food and Agriculture Organization, FAO – te wijten zijn aan verkeerde data. Er zijn betere methodes en data beschikbaar.

Het is goed nieuws dat minder mensen honger lijden, zegt de VN en dat het aantal in de laatste twintig jaar is gedaald. De FAO stelt dat het doel om het aantal hongerigen te halveren in 2015 binnen bereik is, “maar dan moet er nu actie worden ondernomen om de economische groei te stimuleren.” Investeringen in de landbouwsector zijn daarbij belangrijk, zegt de VN-voedselarm.

Onacceptabel
In het rapport dat vandaag is gepubliceerd staat: “In de wereld van nu, waarin de technologische en economische kansen enorm zijn, is het onacceptabel dat meer dan honderd miljoen kinderen van onder de vijf jaar oud ondergewicht hebben.”
In 2009 bracht de bekendmaking van de FAO, dat een zesde van de wereldbevolking honger leden, de VN-baas ertoe om een dag in hongerstaking te gaan. Hij bewees daarmee zijn solidariteit met de hongerlijders. De G8-top van dat jaar heeft ook veel aandacht besteed aan deze groep wereldburgers. De acht rijkste landen hadden toen twintig miljard dollar toegezegd om de honger te bestrijden.

Volgens FAO-hongerdeskundige Kostas Stamoulis was er in 2009 gebruik gemaakt van niet-VN-bronnen. De organisatie stond onder grote druk van overheden om snel met de cijfers te komen. “Ze wilden op korte termijn weten hoeveel mensen getroffen zouden worden door de voedsel- en economische crises.”

Het doel van de cijfers is om de chronische honger in kaart te brengen, zegt Jomo Kwame Sundaram van de FAO. “Niemand weet zeker of dat aantal van een miljard daadwerkelijk is gehaald.” Hij wijst erop dat het doel niet erop gericht is om pieken veroorzaakt door voedseltekorten of prijsstijgingen in kaart te brengen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May