SMS-postboot heeft eindbestemming niet bereikt
06 Oct 2012, 04:00
foto
Deze boomstam ligt dwars in het Saramaccakanaal en vormt een van de vele obstakels voor de SMS-postboot. (Foto: Edward Troon)


De postboot van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) is nog steeds niet aangekomen bij de SMS-pier in Paramaribo. Het roer van de boot heeft het weer begeven in het Saramaccakanaal. Bomen en drijvend gras op het water zijn grote obstakels voor het vaartuig om veilig zijn bestemming te bereiken.

Dinsdag kon de boot vanuit Donderskamp niet terugvaren omdat het roer van het schip moest worden gelast, na een mankement. Provisorisch werd het roer gerepareerd te Donderskamp. Twee dagen na planning, donderdag, werd begonnen aan de terugreis. "Een groot deel van de passagiers stapte na negen uur varen veilig van boord te Coppenamepunt en een ander deel kwam donderdagavond aan op Uitkijk", vertelt passagier Norine Bolman aan Starnieuws. Zij zette opgelucht rond 20.00 uur 's avonds te Uitkijk voet aan wal.

Weer raak

De bemanning is van daaruit met vracht, zonder passagiers, doorgevaren via de Uitkijksluis naar het Saramaccakanaal. "En toen begonnen de problemen opnieuw. Het roer ging weer kapot door obstakels die de boot tegenkwam in het kanaal", legt Bolman uit. De bemanning heeft twee nachten aan boord doorbracht en kan niet verder varen.

Vandaag rond 12 uur zal de postboot gesleept worden naar het dok. "Hopelijk vindt er een serieuze opknapbeurt plaats. Dan moeten wat mij betreft ook de toiletten beter worden geplaatst. Nu staan ze op een verhoging en de passagiers moeten op een losstaand bankje klimmen, wat natuurlijk gevaarlijk is", zegt Bolman die nagenoeg elke maand de tocht van Uitkijk naar Donderskamp maakt. De boot is maandag vertrokken van de SMS-steiger en moest aanvankelijk woensdagavond weer aanmeren. Door het oponthoud van de boot is het vaarschema van de SMS danig in de war.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May