VHP stelt gemengde commissie 'diaspora' in
06 Oct 2012, 02:00
foto
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi tijdens een 'diaspora-bespreking' in Nederland. (Foto: VHP Nederland)


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft in Nederland afgesproken dat er een gemengde commissie komt die de mogelijkheden over diaspora verder zal uitwerken. "Ondernemers uit beide landen kunnen met elkaar samenwerking zonder dat de overheid daarbij aan te pas hoeft te komen. Studenten kunnen voor hun afstuderen ook onderzoek op diverse gebieden verrichten in Suriname", zegt Santokhi aan Starnieuws.

De VHP-voorzitter is met een druk schema bezig en heeft in diverse steden met mensen gesproken. Hij heeft ook een massameeting gehouden in Den Haag. Santokhi vindt dat de regering wel zegt diaspora te willen bevorderen, maar president Desi Bouterse heeft er niks over gezegd in zijn jaarrede.

Politiek overleg nodig
"Als je echt mensen in diaspora wil inzetten, is het nodig om ook politiek overleg te voeren met Den Haag. Je kan niet stellen dat je niks te maken wil hebben met Nederland want voor bestuurlijke zaken is er wel overleg nodig", benadrukt Santokhi. Hij merkt op dat er besluiten worden genomen in Nederland die belemmerend kunnen werken. Zo is er een Zorghotel in Suriname maar de besluiten die in Nederland worden genomen over sociale voorzieningen en verzekeringen, werken juist remmend voor de ontwikkeling. Mensen kunnen maar drie maanden in Suriname verblijven met behoud van hun uitkeringen. Dit besluit werkt stagnerend.

Santokhi merkt op dat indien er politiek overleg was, konden dit soort zaken voorkomen worden. Goede initiatieven worden teniet gedaan om de twee overheden niet met elkaar communiceren. De VHP-voorzitter zegt dat er conferenties over diaspora gehouden zijn door zijn partij. Hij heeft de resultaten gestuurd naar de president en assembleevoorzitter Jennifer Simons, maar heeft geen enkele reactie gekregen. Hij vindt het jammer dat de regering niet inspeelt op deze kwestie, want de VHP beschouwt dit als een nationale zaak en wil graag meewerken. Ook de wetgeving moet worden aangepakt. "Wij zoeken politiek draagvlak om met een initiatiefwet te komen". Santokhi zegt dat geprobeerd zal worden om de regering erbij te betrekken, maar als er niks gebeurt, zijn er genoeg mogelijkheden op buiten de regering om de diaspora verder gestalte te geven. "Maar deze kwestie zal zeker een verkiezingsissue van de VHP worden", deelt Santokhi nu al mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May