Indiaas bedrijf en Suriname vinden elkaar in palmolie-project
06 Oct 2012, 00:00
foto


Na acht jaar bezig te zijn geweest met Suriname, heeft het Indiase bedrijf Foods Fats & Fertilizers (3 F) opnieuw een overeenkomst kunnen tekenen. Deze keer heeft niet het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij maar minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer zijn handtekening onder het document gezet.

Topman Sanjay Goenka had op 16 mei 2008 al een memorandum of understanding getekend met de toenmalige minister Kermechend Raghoebarsing van LVV. 3 F is gespecialiseerd in de productie van plantaardige oliën en vetten en is sinds 1962 actief in deze sector. Goenka zegt aan Starnieuws dat hij blij is met de ondertekening. Hij merkte op dat een lange weg hiertoe is afgelegd. Dit nieuwe document is getekend op het kabinet van de president.

Plekken nog niet toegewezen
De regering heeft de intentie uitgesproken om ongeveer 40.000 ha landbouwgrond ter beschikking te stellen voor het palmolieproject. De toewijzing van de gebieden moet nog plaatsvinden. Gedacht wordt om een fabriek op te zetten in het district Para. Goenka zegt dat uiteindelijk ruim 4000 mensen werkgelegenheid zullen vinden in deze sector. Er zal ongeveer US$ 200 miljoen worden geïnvesteerd. Hij deelt mee dat PricewaterhouseCoopers een businessplan heeft gemaakt voor zijn bedrijf.

Goenka merkt op dat palmolie ruim de helft van de wereldbehoefte aan olie en vetten levert. Er is volgens hem grote vraag hiernaar. Hij wijst erop dat het om een geïntegreerd proces gaat. Hij merkt op dat Suriname ervaring heeft met de palmolie cultuur. In Victoria, Brokopondo was er een bloeiende fabriek. Hij deelt mee dat nu het document is getekend, wetenschappers uit India diverse studies zullen verrichten hier.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May