SLM-route Cayenne versterkt relatie met Frankrijk
05 Oct 2012, 01:00
foto
Denis Labbé, Prefect (gouverneur) van Frans-Guyana en minister Falisie Pinas brengen een toost uit op de SLM. Rechts Jack Uden, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten. (Beeld: René Gompers)


Met de lijnvlucht van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is de relatie tussen Suriname en Frankrijk op politiek en economisch gebied versterkt. Dit hebben sprekers uit beide landen donderdag benadrukt op de internationale luchthaven Félix Éboué in Cayenne. Gisteren is na acht jaar Cayenne, op verzoek van de Fransen, toegevoegd aan het vliegschema van de ‘national carrier’.

Op de luchthaven van de buren werd een receptie gehouden om de inaugurele vlucht te vieren. Terwijl een lijvig programma met speeches werd afgewerkt, vervolgde de SLM-kist de route naar Belem, Brazilië.

Wederzijds voordeel
Van beide zijden werd benadrukt dat met de lijndienst Paramaribo-Cayenne-Belem voor Suriname en Frans-Guyana een win-win situatie is geschapen. Clyde Cairo, vicepresident Commercial Affairs zegt dat er jaarlijks 40.000 mensen op en neer gaan tussen de beide landen.

"Een groot deel daarvan gaan we middels deze vluchten accommoderen omdat het sneller, veiliger en relatief goedkoper is. Over de weg duurt de reis zeven uren, met een veerverbinding ertussen en komen er onveilige situaties bij kijken. Met een vlucht van 35 minuten hebben we de dienstverlening enorm verbeterd. "Een 'one-way' ticket kost euro 70. Hierop komen er nog belastingen bij die kunnen oplopen tot euro 100.

Luchtvaart overeenkomst
Op het programma stond ook een 'sight seeing' trip van Rochambeau naar Cayenne. Ook werd een beleefdheidsbezoek gebracht aan de prefect van Frans-Guyana. Bij de overhandiging van cadeaus maakte minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme aan de prefect zijn visie kenbaar dat "het niet blijft bij een 'permit' om de route te onderhouden maar dat er gauw overgegaan wordt tot een daadwerkelijke luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Frans-Guyana". De route werd eerder van 1992 tot 2004 onderhouden toen de SLM het veld moest ruimen voor Air Caraibes, een Frans vliegmaatschappij, die het alleenrecht had. De 'permit' is gegeven voor enkele maanden.
Algemeen directeur van de SLM, Ewald Henshuys, zegt dat er al verzocht is om de periode te verlengen in afwachting op de luchtvaartonderhandelingen tussen Suriname en Frankrijk.

Met de toevoeging van Cayenne zijn nu alle buurlanden - Guyana, Frans-Guyana en Brazilië - opgenomen in het regionale vliegschema van de SLM. Pinas zegt dat het niet zal blijven bij het ontsluiten van de buurlanden: "We zijn bezig onderhandelingen te voeren met de leden van Unasur. Het beleid is er op gericht het hele continent te ontsluiten. De 'national carrier' wil de komende tijd de vleugels uitslaan naar Macapa, Fortaleza en Toronto.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April