VSO verliest rechtszaak tegen Staat en Sasur
04 Oct 2012, 12:00
foto


De Vereniging Surinaamse Organisatoren (VSO) kon van de rechter niet gedaan krijgen dat de staat Suriname en de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) werden veroordeeld. De VSO eiste in een kort geding dat de rechter de beschikking van Sasur om op te treden als auteursrechten organisatie zou opschorten. Volgens de VSO is de beschikking onterecht verleend. De rechter oordeelde vandaag anders en wees de eis in zijn geheel af en veroordeelde de VSO om de proceskosten te betalen.

Voorzitter Prim Ramlal van Sasur, zegt aan Starnieuws niet te weten waar de VSO de wijsheid vandaan haalt om zes jaar nadat de stichting de beschikking heeft gekregen, een rechtszaak tegen de staat en Sasur aan te spannen. “Wij hebben keer op keer bewezen dat er met deze beschikking niets aan de hand is en dat de organisatoren steeds weer proberen hun verantwoordelijke plicht te ontlopen en niet willen betalen voor het gebruiken van de rechten van anderen”, zegt hij.

Testcase
Sammy Doerga van de VSO zegt in reactie op het vonnis van de rechter aan Starnieuws dat hij half had verwacht dat dit de uitkomst zou zijn. “Het was voor mij een testcase om deze zaak aan te spannen. Waar het bij Doerga om gaat is dat toen de advocaat van staat die namens haar om intrekking van de beschikking had gevraagd, nu de zaak in het voordeel van Sasur heeft bepleit.

De rechter verwees deze kwestie van de staat versus Sasur naar een bodemprocedure. Dit is echter niet opgestart. Op basis van de beslissing moesten ook de activiteiten van Sasur worden opgeschort. De advocaat van de staat heeft nu namens haar een andere taal gesproken en aangegeven dat er niets mis is met de beschikking, terwijl hij eerder diezelfde beschikking wilde laten intrekken”, zegt Doerga. Voor hem is nu duidelijk dat er met twee maten wordt gemeten door de landsadvocaat. Hij vindt dat de gemeenschap hier goed nota van moet nemen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May