Amazone gemeenschap wil meer bewustzijn over ACTO
03 Oct 2012, 22:10
foto
Ambassadeur Robby Ramlakhan, secretaris generaal van ACTO.


De acht landen van het Amazone regenwoud willen meer bekendheid geven aan de Amozon Coorperation Treaty Organization (ACTO). Onderdirecteur geopolitieke zaken Michiel Raafenberg van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat ACTO onvoldoende bekendheid geniet.

De acht lidlanden die deel uitmaken van het Amazone regenwoud hebben daarom besloten met nationale conferenties de gemeenschappen van die landen bewuster te maken. Op internationaal gebied zal effectiever geparticipeerd worden in regionale en internationale bijeenkomsten. Het belangrijkste doel is om voor de amazone gemeenschap de eigen waarde van het woud te benadrukken. Ook internationaal moeten mensen nog goed beseffen hoe belangrijk het woud is voor de wereld om duurzaam gebruik van te maken.

In actie gekomen
Het Amazone regenwoud herbergt de grootste biodiversiteit in de wereld. Het woud loopt dwars door de landen, Suriname, Guyana, Brazilië, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia en Colombia. Deze landen hebben in 1978 het Amazone-verdrag (ACTO) in het leven geroepen en aangepast in 1998. Sinds 2000 is er een gezamenlijke secretariaat. De ACTO kent als hoogste orgaan de vergadering van ministers van buitenlandse zaken van de acht landen. Het is deze vergadering die heeft besloten dat actie moet worden ondernomen om de ACTO op nationaal en internationaal gebied beter bekend te maken en te laten profileren.

In navolging van andere lidlanden is de Suriname conferentie gestart vandaag en wordt morgen afgesloten. Nadat alle acht landen hun nationale conferentie hebben afgewerkt, wordt een regionale bijeenkomst gehouden in het eerste kwartaal van het volgende jaar in Ecuador. De bevindingen van de landen worden daar gepresenteerd en besproken en in een aanbevelingsrapport doorgestuurd naar het hoogste orgaan van ministers van buitenlandse zaken. De ministers gaan een agenda samenstellen van actiepunten die ondernomen en uitgevoerd moeten worden om het doel te bereiken.

Suriname in de leiding
Suriname is nu via een roulatiesysteem doorgedrongen tot de hoogste positie van de ACTO. Ambassadeur Robby Ramlakhan is de secretaris generaal van de ACTO. Hij heeft de Suriname conferentie toegesproken in die hoedanigheid. Ramlakhan wees op het belang van de het Amazonewoud en de vele schatten die het herbergt. Deze moeten worden geconserveerd.

Er zijn diverse inleidingen gehouden voor de deelnemers. Morgen wordt over de onderwerpen gediscussieerd. Aan de conferentie doen mee vertegenwoordigers van niet gouvernementele organisaties, de overheid, Inheemsen en Marrons. Een belangrijk punt van discussie is het bewustmaken van de waarde van het woud met daarin de medicinale planten, benadrukte Ramlakhan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May