Asabina: Schooljaar binnenland begint erbarmelijk
02 Oct 2012, 18:00
foto
Ronny Asabina, fractieleider BEP.


Parlementariër Ronny Asabina (fractieleider BEP) zegt dat de start van het nieuwe schooljaar in Brokopondo helemaal niet verschilt met voorgaande jaren. Asabina die zich op de eerste dag heeft georiënteerd op scholen in Brokopondo, constateert dat de situatie in schril contrast staat met wat president Desi Bouterse heeft gezegd in zijn jaarrede.

De parlementariër zegt ook niets te hebben gemerkt van de verbeteringen waarover minister Shirley Sitaldin van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) heeft gesproken in haar rede aan de vooravond van het nieuwe schooljaar.

Problemen in soorten en maten
De problemen variëren van overvolle bussen, routes die niet volledig worden uitgereden, leerlingen die lange afstanden moeten afleggen om de bus te pakken, onbevoegde chauffeurs, leerlingen die zonder zwemvesten worden vervoerd, dienstwoningen die in deplorabele staat verkeren, schoolerven die begroeid zijn met onkruid, waterproblemen, godsdienstruzie, overvolle lokalen en lokalentekort.

Op de basisschool te Klaaskreek kon het onderwijsproces niet worden gestart om een godsdienstruzie. Een deel van de dorpelingen is niet te spreken dat zeven leerkrachten van het Volle Evangelie hun geloofsovertuiging aan de kinderen onderwijzen. Zij eisen het onmiddellijke vertrek van deze leerkrachten. Een krutu tussen de rayoninspecteur van politie, de ontevreden dorpelingen, een onderwijsinspecteur en Asabina, heeft niet geresulteerd dat het onderwijs normaal kon beginnen. Te Nieuw Lombe heeft Asabina meegemaakt dat scholkinderen zonder zwemvesten worden vervoerd.

Geen water
Asabina zegt dat op de school te Compagniekreek er geen druppel water in de waterbakken zit. De leiding was genoodzaakt om de eerste dag al de school vroeg te sluiten. Die school heeft overigens een tekort aan leerkrachten en dienstwoningen. Op sommige scholen staat het wied hoog en is er geen tuinman. Mulo Brokopondo heeft ook een tekort aan lokalen waardoor er overvolle klassen zijn. De situatie is zo erg dat scholieren zijn ondergebracht in een ruimte van het Nucleus centrum van Brokopondo. Op nog meerdere scholen zegt Asabina deze en ergere situaties te hebben aangetroffen.

Minister Sitaldin heeft de vorige week wel een gesprek gehad met parlementariërs uit het binnenland. Daar zijn afspraken gemaakt om de problemen in het binnenland structureel aan te pakken. Er zal een commissie worden gevormd bestaande uit parlementariërs, schoolleiders, ouders en deskundigen van het Minov.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May