63e jaardag Volksrepubliek China groots herdacht
01 Oct 2012, 20:00
foto
Bij het Maanfestival nemen lampionnen ook een belangrijke plaats in. (Foto: Ranu Abhelakh)


Meer dan 80.000 mensen uit heel China hebben zich vandaag bij zonsopkomst verzameld op het Tiananmen-plein in het hart van Beijing, om het hijsen van de vlag op de nationale dag van de Volksrepubliek mee te maken. De 63e jaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China wordt groots herdacht met parades, kransleggingen en het oplaten van duizenden ballonnen. Dit jaar is de verjaardag van de Volksrepubliek op zondag voorafgegaan door het Maanfestival een andere nationale feestdag. Dit feest dat valt op de 15de dag van achtste maand (Chinese kalender) wordt door Chinezen over de hele wereld gevierd.

Sandra Lee voorzitter van de zwemvereniging ‘De Witte Lotus’ zegt aan Starnieuws: “Maanfeest ken ik al vanaf kleinsaf en het wordt al jaren op de Witte Lotus gevierd. Er is een overkoepelend orgaan van de Chinese verenigingen, dat belast is met de organisatie van het feest. Er zijn verschillende soorten legendes rond dit festival. Maar de kern is, dat het goede het kwade heeft overwonnen. Zoals wij het hier vieren is het samenzijn met de familie, vrienden en kennissen. Het samenzijn is dus heel belangrijk.”

Legenden
Bij de ingang van de zwemvereniging wordt de pagara klaargelegd. De drakendansers staan opgesteld. Andere dansers controleren de gemodelleerde leeuwenkoppen. Tussen het binnenstromende publiek is plotseling John Lie A Kwie te zien. “Ja, ik heb een Chinese naam, maar ik ben een echte Srananman”, zegt de manager van South South West lachend. Hij geeft toe de achtergrond van het maanfestival niet te kennen. “Ik heb me er niet in verdiept. Wat ik zo oppervlakkig weet is dat het een groot ontmoetingsfeest is van familieleden en vrienden. Je hebt mekaar lang niet gezien en komt elkaar hier weer tegen. Maar vraag me niet over die legenden en zo. Mi no sabi.”

Verschillende legenden over de ‘mooncakes’ doen de ronde. De meest bekende is die van het ontstaan van de Ming dynastie in de 14de eeuw. China is in die tijd onderdrukt geweest door het buurland Mongolië. Om de bezetting te beëindigen is het nodig geweest een opstand te organiseren. De datum van de opstand is op papiertjes geschreven, in de maankoeken verstopt en bij het openmaken, lezen de Chinezen: " Dood de Mongolen op de 15e dag van de achtste maand".

Recordbedrag veiling
Terwijl de volle maan majestueus het hemelgewelf beklimt, begint het uitgebreide feestprogramma met het zingen van het Surinaams en Chinees volkslied. Daarna volgen de toespraken, Kung Fu en Tai Chi demonstraties. De veiling van geroosterde varkens heeft het record van SRD 10.000 voor één exemplaar opgeleverd. De totale opbrengst gaat naar sociale doelen.

Een speciale attractie is het optreden van de dansgroep van de Indonesische ambassade geweest. Ramon Williams en Chen Yu Ping hebben veel applaus geoogst voor het zingen van 'Da Lobi Fu Mi Kondre' en het nummer 'Santa Lucia'. Een modeshow, moderne dans en zangoptredens hebben het programma afgesloten, waarna het vuurwerk de lucht heeft gekleurd. Het Maanfestival is door ongeveer 3000 Chinezen en genodigden uitbundig gevierd.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May