Introductie nieuwe sneldamspelregels stuit op verzet
02 Oct 2012, 03:00
foto
Deelnemers aan het sneldamtoernooi in actie.


Damverenigingen moesten bij het recent gehouden sneldamtoernooi zelf zorgen voor het dammateriaal, daar de oud-bestuursleden van de dambond, dat nog niet hebben overgedragen aan het nieuw bestuur. Ook mislukte de poging van de bond om nieuwe spelregels te introduceren. Het toernooi dat gehouden is in de Congreshal was toch een succes te noemen door het recordaantal van 54 deelnemers van alle verenigingen en uit de districten dat eraan heeft deelgenomen.

Er waren negen deelnemers uit Coronie en verschillende dammers uit Domburg. Vrijwel de gehele Surinaamse sneldamtop was aanwezig. De kampioen van 2011, Gaetano Nahar, kon zijn titel niet verdedigen, daar hij voor studie in het buitenland is. De jeugddames Egers, Chotkan en Wielzen waren wel van de partij.

Nieuwe spelregels
In zijn openingstoespraak gaf de voorzitter aan blij te zijn met het feit dat er deelnemers waren van alle verenigingen en ook uit de districten. Hij zei te hopen dat de overige damactiviteiten voor 2012 zonder stagnatie uitgevoerd kunnen worden en dat er spoedig meer duidelijkheid zou komen over het Pan-Amerikaanse damkampioenschap later dit jaar.

Met dit toernooi probeerde het bestuur enkele nieuwe sneldam spelregels te introduceren, conform de nieuwe regels van de Werelddambond (FMJD). Dit stuitte echter op verzet van enkelen, onder aanvoering van Marcel Oostburg, die moeite hadden zich aan te passen aan deze veranderingen, kort voor het toernooi. Tijdens het toernooi zijn daarom de oude regels toch nog gebruikt.

Negen ronden
Door de vele deelnemers verliep het toernooi over negen ronden in plaats van de normale zeven. Winnaar werd Edson Amoekoni, pupil van de damarbiter en jeugddamtrainer Eric Ligeon. Amoekoni werd met 14 punten kampioen, gevolgd door Guno Burleson en Jerry Sadiek met 13 punten.

Naast de gebruikelijk bekers aan de nummers 1, 2 en 3 werden ook geldprijzen gegeven aan de beste districtdammer, de beste dammer onder 21 en de beste dame. Deze prijzen vielen in handen van de heer Verwey uit Coronie, Arief Salarbaks en Deborah Egers. Aangezien de dammers van Victoria opmerkten dat de dammers uit Coronie problemen hadden met het gebruik van de damklok tijdens de wedstrijden, schonken zij hun damvrienden uit het kokosdistrict een damklok.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May