Dienstplicht binnenland herintroduceren voor artsen
01 Oct 2012, 02:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wordt begroet door granman Belfon Aboikoni. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid kijkt toe. (Foto: Medische Zending)


Afgestudeerde artsen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zullen in de toekomst wederom moeten worden verplicht minstens een jaar te werken in het binnenland. Parlementsvoorzitter, Jennifer Simons, zal zich hiervoor sterk maken. Zij was zaterdag aanwezig op een receptie bij de herdenking van 50 jaar gezondheidscentrum Djoemoe.

Volgens Simons zal de aanwezigheid van de arts de gezondheidszorg een extra push geven. Artsen zullen iets terug kunnen geven voor de studie die "ook de samenleving via de belastinggelden heeft helpen bekostigen". Hoewel een permanente arts belangrijk is als in Paramaribo, vindt Simons dat de inzet van de gezondheidsassistenten (gza) van de Medische Zending beter gewaardeerd moeten worden. "Zij zijn echte paramedici die een goede opleiding hebben genoten om waardig een arts tot op bepaald niveau te vervangen", zei Simons die ook medicus is.

Ondersteuning nodig
De assembleevoorzitter zal bij de regering pleiten voor financiële steun voor realisatie van de beleidsdoelen van de Medische Zending. Er moeten mogelijkheden worden gecreëerd voor vervolgopleiding voor afgestudeerde gza's. Op de gemeenschap deed zij een beroep te letten op de voeding en eventueel die van de voorouders niet vaarwel te zeggen. "Vernietig je lichaam, geest en verstand niet met een ongezonde leefstijl".

Minister Michel Blokland van Volksontwikkeling prees de medewerkers van Djoemoe voor het op peil houden van de zorg. Hij beloofde verdere steun van de regering. Centhia Rozenblad, voorzitter van het stichtingsbestuur van de Medische Zending, zei dat volk verantwoordelijk is voor zijn eigen gezondheid. "U hebt dat tot nu toe goed gedaan ondanks dat er geen arts permanent meer is", zei ze. Districtscommissaris Naldus Naana riep de gemeenschap op het ziekenhuis te koesteren en geen vernieling aan te brengen. Hij en graman Belfon Aboikoni hopen op verbetering van de dienstverlening. De directeur van de Medische Zending, Edward van Eer, gaf een korte geschiedenis van het ziekenhuis en beloofde dat de zorg verder gemoderniseerd zal met diensten zoals borstonderzoek.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May