“Levensduur vormt de toekomst”
01 Oct 2012, 03:00
foto


“Levensduur is een prestatie van de volksgezondheid, geen sociale of economische aansprakelijkheid”, zegt secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties vandaag, op de Internationale dag van de Ouderen.


“Laat ons beloven om het welzijn van ouderen te waarborgen en gebruik te maken van hun zinvolle participatie in de samenleving, zodat we allemaal kunnen profiteren van hun kennis en kunde.” Het thema voor dit jaar is “Longevity: Shaping the Future”.

Snelle vergrijzing van de bevolking en een gestage toename van de levensduur van de mens wereldwijd, vertegenwoordigen één van de grootste sociale, economische en politieke veranderingen van onze tijd, stelt Ban Ki-Moon in zijn boodschap. “Deze demografische veranderingen zullen elke gemeenschap, familie en persoon beïnvloeden. Ze eisen dat we nadenken over hoe individuen wonen, werken, plannen en leren tijdens hun leven, en dat we opnieuw uitvinden hoe samenlevingen zich behelpen.”

Collectief verantwoordelijk
Terwijl we beginnen aan de vormgeving van de ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties voor na het jaar 2015, moeten we een nieuw paradigma voor ogen houden dat de vergrijzing op één lijn staat met de economische en sociale groei en de rechten van de oudere mensen beschermt, zegt de VN-topman. “We zijn allemaal - zowel individueel als collectief - verantwoordelijk voor de opname van ouderen in de samenleving, hetzij door de ontwikkeling van toegankelijke transport en gemeenschappen, zorgen voor de beschikbaarheid passende gezondheidszorg en sociale diensten, of het verstrekken van een adequate sociale bescherming.”

Het is dit jaar tien jaar gelden dat het Madrid Internationaal Actieplan over vergrijzing is aangenomen. “En terwijl het aandeel van ouderen in de samenleving groeit, is de gedurfde visie – het bouwen van een maatschappij voor alle leeftijden – actueler dan ooit.

Op 14 december 1990 nam de Verenigde Naties door een resolutie (45/106) 1 oktober aan als de Internationale Dag van de Ouderen. Het thema van dit jaar richt zich op hoe gezond gedrag gedurende het hele leven oudere mannen en vrouwen kan helpen om een volledig en productief leven te leiden en een bron voor hun families en gemeenschappen te zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May