Rechtsstaat Midden-Amerika en Caribisch Gebied bedreigd
30 Sep 2012, 13:00
foto


Gewelddadige criminaliteit en drugsgerelateerde handel vormen ernstige bedreigingen voor de rechtsstaat en ontwikkeling in Midden-Amerika en het Caribisch Gebied. Die conclusie trekt het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties (UNODC) in zijn laatste studie dat vrijdag is gepresenteerd.

Hoewel de handel in cocaïne geweld heeft gezaaid in Centraal-Amerika en het Caribisch Gebied, is het noodzakelijk om goed bestuur te bevorderen en de instituten die worden geëxploiteerd door krachtige grensoverschrijdende criminelen te versterken, zegt de studie. Het document is in New York gepresenteerd door Yury Fedotov, uitvoerend directeur van UNODC.

De studie ‘Grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit in Midden-Amerika en het Caribisch gebied: A Threat Assessment’ onderzoekt de impact van de belangrijkste handelsroutes van cocaïne, de sekshandel van vrouwen en kinderen, de smokkel van migranten voor arbeid en de vuurwapenhandel. Ook als de noordelijke cocaïne stroom afneemt, zullen deze groepen strijden voor winsten uit andere zeer lucratieve illegale activiteiten en zal de chaos zich blijven verspreiden, zegt het rapport.

Ontwikkelingsvraagstukken
"De relatie tussen ontwikkeling, de rechtsstaat en de behoefte aan veiligheid moeten volledig worden begrepen. Drugs en criminaliteit zijn ook ontwikkelingsvraagstukken, terwijl de stabiliteit kan worden bevorderd door de mensenrechten volledig te aanvaarden en de toegang tot de rechter mogelijk te maken,” zei Fedotov.

Centraal-Amerika heeft het hoogste aantal moorden in de wereld, met 39 moorden per 100.000 burgers in Guatemala, 69 per 100.000 in El Salvador en 92 per 100.000 in Honduras in 2011. Ingeklemd tussen de leveranciers van coca in het Zuiden en de consumenten van cocaïne in het Noorden, is de regio een doorvoerroute geworden. Echter zijn de hoge misdaadcijfers niet altijd geassocieerd met de drugshandel. El Salvador, bijvoorbeeld heeft een relatief lage cocaïnestroom van 4 tot 5 ton per jaar, maar registreert het hoogste aantal aanhoudende moorden in de regio (meer dan 65 per 100.000 tussen 2000 en 2010).

Het lijkt erop alsof een lage vraag en een verhoogde rechtshandhaving, brutale wijk oorlogen heeft aangewakkerd tussen handelaren in de strijd om een aandeel in een verkleinde markt.

Chronische misdaad verarmt
De implementatie van de veiligheidsstrategie van Mexico in 2006, die de noordelijke aanvoer van cocaïne verstoord, veroorzaakte conflicten over nieuwe wijken bij belangrijke grensovergangen, met name langs de Guatemalteekse - Hondurese grens. De verplaatsing van smokkelroutes naar het Caribisch Gebied blijft ook een bedreiging.

Volgens de studie concentreert de toevoer van smokkelwaar zich in de landen, die het minst in staat zijn ermee om te gaan. De uitdaging is om straffeloosheid en corruptie aan te pakken, zegt het rapport, terwijl de politie en strafrecht capaciteit worden versterkt. Chronische misdaad verarmt naties doordat het bedrijven verdrijft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May