Asabina: Jaarrede niet rationeel maar populistisch
29 Sep 2012, 02:00
foto
Ronny Asabina, fractieleider BEP


Parlementariër Ronny Asabina (fractieleider BEP) is teleurgesteld in de donderdag uitgesproken jaarrede van president Desi Bouterse. Volgens hem heeft Bouterse getracht het volk mee te nemen in zijn eigen optimisme. De opgesomde maatregelen die de president voor het dienstjaar 2013 heeft aangekondigd, zijn volgens Asabina niet rationeel maar wel populistisch.

“Optimisme en populisme kunnen nooit de ratio overheersen. Teveel optimisme kan maken dat het vertrouwen in de regering zal gaan wankelen”, voorspelt Asabina. Zijn partij, die de eerste twee jaar deel uitmaakte van de coalitie, is door Bouterse eruit gegooid.

Niet in overeenstemming
Asabina zegt dat de jaarrede niet past binnen het sociaal akkoord dat de regering aan het begin van haar regeerperiode heeft gesloten met het volk. Ook staat het niet in verhouding met eerdere jaarredes van Bouterse en vooral niet met het Ontwikkelingsplan 2012-2016.
“Het valt mij op dat belangrijke beleidsdoelen die in deze documenten staan vermeld, nu niet aan de orde zijn gekomen. Zo is over het grondenrechtenvraagstuk met geen woord gerept. Terwijl dit in belangrijke mate doorslaggevend is geweest bij een coalitievorming met de A Combinatie in 2010.

Een ander belangrijk punt is dat er niet veel detail is gegeven over de lang beloofde algemene ziektekosten verzekering (azv). De president zei dat aan het eind van 2013 eenieder zal zijn voorzien van een pakket gezondheidszorg. Asabina wijst er op dat nog geen twee weken terug het azv-bureau is ontmanteld”.
“Als je beleid maakt en dat wil uitvoeren, moet je voldoen aan belangrijke randvoorwaarden. Afgezien van geld is kennis en uitvoeringscapaciteit van de beleidsvraagstukken belangrijk”. Weer een ander belangrijk onderwerp is het energievraagstuk waarbij in de vorige beleidsdocumenten is gesproken over de uitvoering van het hydro-project Tapajai. Ook hierover is niets gezegd”, constateert Asabina.

Cruciale elementen ontbreken
De BEP-parlementariër vindt het vreemd dat weinig is gezegd over vrijheid, veiligheid en rechtsstaat. “Wanneer we het hebben over democratie zijn rechtsstaat en veiligheid belangrijke pijlers. Hoewel Bouterse veel heeft gezegd over de aanpak van het onderwijs, had Asabina toch graag gehoord dat specifiek was gesproken over hoe het onderwijs in het binnenland voor eens en voor altijd structureel aangepakt zal worden. “De president heeft wat mij betreft slechts de vinger op de wond gelegd, maar niet aangegeven hoe dat zal worden aangepakt”, stelt Asabina.

Ook wat betreft het ondernemerschap vindt Asabina dat daarover de president zich onvoldoende heeft uitgesproken. Volgens hem moest met meer omslachtigheid worden aangegeven hoe het ondernemersklimaat vriendelijker te maken. Asabina zegt dat het vorige jaar er heel veel poeha is geweest over het hervormen van het belastingstelsel. Volgens hem zou dat een wezenlijk onderdeel moeten uitmaken van de jaarrede, wat echter niet het geval is geweest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May