Investeerders moeten rekening houden met wetgeving en milieu
25 Sep 2012, 22:00
foto
Een Chinese delegatie is op bezoek bij minister Michael Miskin van ATM.


Buitenlandse investeerders dienen zich te houden aan de Surinaamse arbeidswetgeving en rekening te houden met het milieu, wanneer zij economische activiteiten in Suriname willen uitvoeren. Zo moeten zij werken met lokale krachten en bij projecten die dat vereisen, een milieuaspectenanalyse uitvoeren. Dit deelde minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu mee aan de Chinese delegatie die bij hem op bezoek was.

De buitenlandse gasten onder leiding van Tao Hong, wilden geïnformeerd worden over arbeidsregels, waaronder werktijden en de procedure met betrekking tot toelating van vreemdelingen op de Surinaamse arbeidsmarkt. De Chinese delegatie is in Suriname om de mogelijkheid te bekijken economische activiteiten te ontplooien. Ze hebben vooral belangstelling voor de woningbouw en agrarische sector.

Niet zonder voorwaarden
De eisen die de Surinaamse wetgeving op dit gebied stelt, zouden geen probleem voor de gasten moeten zijn. Ze hebben aangegeven grotendeels te willen werken met lokale arbeidskrachten. Voor jobs die specifieke skills vereisen willen ze buitenlandse krachten inzetten voor het geval die niet beschikbaar zijn in Suriname. Dit zal niet zonder voorwaarden kunnen geschieden. De staf van het ministerie heeft hen voorgehouden dat afhankelijk van de behoefte, de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) als werkarm van het ministerie kan inspelen op het trainen van arbeidskrachten in specifieke kennis en vaardigheden. Pas indien vacatures niet ingevuld kunnen worden, bestaat de mogelijkheid om buitenlandse arbeidskrachten aan te trekken.

De Chinezen willen grote projecten op agrarisch en woningbouwgebied uitvoeren. Voor zulke grote projecten is een milieueffectenanalyse vereist. De gasten kregen van de staf van het ministerie ‘De Gids van de Surinaamse Arbeidswetgeving’ aangeboden. Deze gids, geschreven door de jurist Glenn Piroe, is een richtsnoer voor elke werkgever en is in zowel het Nederlands als het Engels beschikbaar, geeft de voorlichtingsdienst van ATM aan.

De Chinese delegatie bestond uit vier personen die drie verschillende bedrijven vertegenwoordigen. De minister werd op deze meeting bijgestaan door zijn directeur Steven Relyveld, onderdirecteur Milieu, Selly Soetosenojo en de jurist Meena Kandhai-Ramai.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May