Suriname heeft met ruim 100 landen bilaterale relatie
26 Sep 2012, 11:00
foto


Naast de relatie met de buurlanden onderhoudt de republiek Suriname bilaterale banden met meer dan 100 landen in de wereld, verspreid over haast alle continenten en regio's. Het komende jaar zullen de relaties met de bevriende landen verder worden verbreed en verdiept. De begroting van Buitenlandse Zaken (Buza) gaat gedetailleerd in op betrekkingen die zijn aangegaan met de verschillende landen en wat de stand van zaken is.

Buza stelt dat in 2013 het beleid zich zal concentreren op ontwikkelingsdiplomatie, regionale en internationale samenwerking én immigratiebeleid als onderdeel van het hoofdbeleidsgebied: Veiligheid en Internationaal beleid. Bij de ontwikkelingsdiplomatie staat het realiseren van nationale ontwikkelingsdoelen centraal. Bijzondere aandacht wordt besteed aan landbouw, mijnbouw, gezondheidszorg, rurale ontwikkeling, armoedebestrijding, milieu, onderwijs, toerisme, voedselzekerheid, bescherming van opkomende bedrijven en industrieën, binnenhalen van kapitaalstromen en effecten van klimaatsverandering.

Venezuela ook 'grensland'
De goede betrekkingen die worden onderhouden met Brazilië, Guyana, Frans-Guyana en Venezuela zal het komende jaar ook worden voortgezet. "Gezien de nabijheid van en historische banden met Venezuela, valt dit land onder de grens- en buurlandenpolitiek", staat in de ontwerpbegroting van Buza. Met Venezuela is er een intensieve samenwerking op het gebied van olie, visserij, landbouw, mijnbouw, telecommunicatie en woningbouw. Op het hoogste niveau zullen onderhandelingen worden gecontinueerd voor het aangaan van joint ventures in de landbouw- en mijnbouwsector.

De relatie met Brazilië zal zich toespitsen op de ontwikkeling van de agrarische sector, ter realisatie van het voornemen van Suriname om de voedselschuur van het Caribisch Gebied te worden. Ook op verschillende andere gebieden zal de samenwerking geïntensiveerd worden. De presidentiële diplomatie met Guyana zal verder worden verdiept en gekeken zal worden naar de gezamenlijke voordelen. Ook de relatie met Frans-Guyana zal verder worden geïntensiveerd. De uitdagingen en problemen in het grensgebied Albina-St. Laurent worden gezamenlijk aangepakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May