Obama: Aantal Caribische landen cruciaal in drugsroute
25 Sep 2012, 00:00
foto


De Amerikaanse president Barack Obama heeft een aantal Caribische landen genoemd dat een belangrijke rol speelt in de drugshandel. Hij deed dat aan de hand van een onlangs uitgegeven lijst van landen die bijdragen aan de productie van drugs- of doorvoer. Suriname is niet genoemd als drugsdoorvoerroute naar de VS.

"Ik verklaar hierbij de volgende landen als belangrijke doorvoerroute van drugs en/of belangrijke illegale drugs producerende landen: Afghanistan, de Bahama's, Belize, Bolivia, Birma, Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, India, Jamaica, Laos, Mexico, Nicaragua, Pakistan, Panama, Peru en Venezuela,” verklaarde Obama in een presidentiële nota.

"Een land dat voorkomt op deze lijst is niet per definitie een negatieve weerspiegeling van de inspanningen van de regering om de drugshandel te bestrijden of het niveau van de samenwerking met de Verenigde Staten," gaf de president aan.

Speciale aandacht regio
"In overeenstemming met de wettelijke definitie van een belangrijke doorvoerroute van drugs of drugs producerende land uiteengezet in sectie 481 (e) (2) en (5) van de Foreign Assistance Act van 1961, zoals gewijzigd (FAA), is de combinatie van geografische, commerciële en economische factoren die het mogelijk maken drugs te vervoeren of te produceren – zelfs als de regering een strenge anti-narcotica controlesysteem en een gerechtelijk vervolging heeft – een van de belangrijkste redenen waarom belangrijke drugs doorvoer of illegaal drugs producerende landen zijn geplaatst op de lijst."

Met speciale aandacht voor de regio, merkte Obama op: "Dit jaar is het Caribisch Gebied onderzocht op het relatieve belang als een transitzone voor illegale stoffen bestemd voor de Amerikaanse markt.” Zonder een onderscheid te maken in de illegale zee- en luchtvervoer drugssmokkel bestemd voor Europa en daarbuiten, passeert naar schatting ongeveer vijf procent van alle drugs bestemd voor de Verenigde Staten de opgetekende landen de Bahama's, Dominicaanse Republiek, Haïti en Jamaica.

Levensvatbaarheid in gevaar
"Precies zoals mensenhandelaars hun routes en methodes voortdurend herschikken, blijven de Verenigde Staten en andere donoren geloven dat de bestrijding van de drugshandel in het Caribisch Gebied in ons nationaal belang is, evenals die van de landen zelf. Zonder de rechtsstaat, goed beheerde instellingen en effectieve drugverbod, is de levensvatbaarheid van het brede scala van nationale en regionale doelen die Caribische landen nastreven in gevaar.”

Volgens Obama dragen de Europese, Canadese en Amerikaanse bilaterale drugscontrole steun, evenals de Caribbean Basin Security Initiative, bij aan het vermogen van de regio om niet alleen de drugshandel te voorkomen en aan te pakken, maar ook de drugsgerelateerde geweld en misdaad in het Caribisch gebied te minimaliseren.

In de nota staat ook dat Amerikaanse analisten schatten dat ongeveer 95 procent van de illegale drugs dat geteeld en geproduceerd wordt in Zuid-Amerika, bestemd voor de Verenigde Staten wordt gesmokkeld door Midden-Amerika, Mexico en de oostelijke Stille Oceaan. In de eerste plaats wordt gebruik gemaakt van maritieme vervoermiddelen en illegale lucht vluchten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May