Rijstboeren voelen zich bestolen; opkopers verontwaardigd
25 Sep 2012, 10:00
foto
Padie wordt gewogen op de weegbrug.


Rijstboeren in Nickerie vinden dat ze bestolen worden door opkopers van het district. Volgens deze boeren worden ze bij de verkoop van de natte padie opgelicht op de weegbrug van verschillende pelmolenaars. De landbouwers vertellen dat de machines niet correct geijkt zijn en dat deze opkopers negen tot tien balen per keer bestelen. De opkopers zijn verontwaardigd over de beschuldiging.

Starnieuws heeft Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren associatie en Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padie Producenten gesproken. Beiden bevestigen deze klachten van de landbouwers. “Veel boeren hebben ons hiermee geconfronteerd, maar we kunnen ze niet helpen. We zijn niet bevoegd om dit onderzoek in te stellen. We zijn bezig een brief te richten naar het ministerie van Handel en Industrie om klaarheid in deze zaak te brengen”, deelt Oemraw mee.
Rampedarath zegt dat landbouwers hem ook hiervan op de hoogte hebben gesteld. “Indien dit echt zo is dan is het een vreselijke zaak. De opkoopprijs is zo laag, de boeren lijden grote verliezen en dit doet de emmer overlopen”, stelt Rampedarath.

Welkom voor controle
Rakesh Narsingh, eigenaar van N.V. Narvin, moet lachen om de beweringen. Hij zegt dat iedereen welkom is om zijn weegbrug te controleren. “Ik hoor ook deze geruchten, maar deze gelden niet voor mijn bedrijf. Ik ben er nauwelijks bij, wanneer zo een lading natte padie binnenkomt. Het personeel is erbij en de verkoper mag ook altijd aanwezig zijn. Daarnaast is de producent vrij om te verkopen aan wie hij dat wil”, vindt Narsingh. Hij benadrukt dat zijn weegbrug vaker gecontroleerd wordt, omdat hij ook niet de dupe wil worden. Volgens hem is hij de grootste exporteur van de cargo en heeft hij geen tijd voor dit soort praktijken. Zijn weegbrug is voor het laatst op 27 augustus van dit jaar geijkt.

Ramjanam Kalpoe, eigenaar van De Rijsthalm, vindt dat dit soort uitspraken door allerlei frustraties komen. De opkoopprijs van de natte padie is niet naar wens. “Er wordt ook niet gekeken naar de kwaliteit van de natte padie. Sommige bevatten veel kaf, waardoor het veel lijkt maar wel veel lichter weegt. Ik sta er steeds bij wanneer er gewogen moet worden en mijn weegbrug is op 01 augustus 2012 door de Dienst IJkwezen geijkt. De verkopers zijn vrij om hun product ook elders te laten wegen. Ik ben een eerlijk en oprecht mens en ik ga elke uitdaging aan, omdat ik geen boter op me kop heb”, meent Kalpoe.

Reactie minister

Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie zegt aan Starnieuws dat de afdeling die met dit werk belast is regelmatig controle uitoefent en ook de verschillende districten aandoet. “De kleine man en de grote boys worden allemaal gecontroleerd. Indien er onregelmatigheden geconstateerd worden, worden deze meteen aangepakt”, deelt Sapoen mee.

De HI-minister merkt op dat hij in afwachting op de brief van de boerenorganisaties alvast dit probleem zal uitzoeken. Volgens de bewindvoerder kan het verschil soms aan het apparaat liggen. Sapoen is nog niet benaderd door de boerenorganisaties hierover.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May