Wilde lama riskeert ‘vogelvrije’ status
25 Sep 2012, 20:00
foto


In het Argentijnse deel van Patagonië dreigt de guanaco, één van de twee soorten wilde lama's, vogelvrij verklaard te worden. Natuurbeschermers en academici waarschuwen dat dat het einde kan betekenen van de soort.

Het parlement van de zuidelijke provincie Santa Cruz heeft een voorstel ingediend om de guanaco tot "schadelijke soort" uit te roepen. Het provinciebestuur bestudeert het voorstel nog. Volgens de indieners van het voorstel is de guanaco (Lama guanicoe) een gevaar voor de veeteelt.

De guanaco is een echte grazer die zich goed thuis voelt op de Patagonische grasvlaktes. Door de uitbreiding van de schapenteelt, de belangrijkste economische activiteit in deze regio, ontstaan steeds meer conflicten. In de vorige eeuw is de guanaco-populatie al drastisch gedaald omdat er op gejaagd werd.

Uitroeiing
Claudio Bertonatti, directeur van de dierentuin van Buenos Aires, zegt dat de guanaco een herbivoor is die van cruciaal belang is voor de gezondheid van aride en semi-aride ecosystemen zoals de steppe. Bovendien maakt het dier de streek ook voor toeristen zeer aantrekkelijk.

"We begrijpen dat hij met het vee concurreert voor de grasweides, maar hem meteen schadelijk verklaren staat gelijk met toestemming geven om op hem te jagen, en dat leidt tot zijn uitroeiing. Nadien kan er een gelijkaardige resolutie komen tegen de grijze vos of de poema."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May