Ontwerpbegroting 2013: Tekort minimaliseren
24 Sep 2012, 00:00
foto


De regering zal streng op de centjes letten om het begrotingstekort te minimaliseren in 2013. Voor het dienstjaar 2012 projecteert het ministerie van Financiën een begrotingstekort van -4,9% van het bruto binnenlands product. Dit blijkt uit de conceptbegroting die president Desi Bouterse donderdag zal aanbieden aan De Nationale Assemblee.

Financiën verwacht op basis van publicaties van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) dat de inflatie (jaargemiddelde) voor 2012 neer zal komen op 6,3%. Vorig jaar was dat 17,7%. De geschatte economische groei zal 4.3% zijn. Er is een monetaire reserve van US$ 905,3 miljoen (juni). Vorig jaar juni was de monetaire reserve US$ 745,4 miljoen. "De importdekking die in het eerste kwartaal van 2012 4,9 maanden is, zal naar verwachting over het eerste halfjaar niet lager zijn dan het geregistreerd aantal maanden", stelt Financiën.

Duurzame economische groei
De regering wil duurzame economische groei en macro-economische stabiliteit realiseren. "De afhankelijkheid van de wereldmarktprijzen van grondstoffen van de mijnbouwsector en de invloed van internationale economische ontwikkelingen kunnen leiden tot fluctuaties binnen de staatsfinanciën", staat in de conceptbegroting van het ministerie van Financiën.

Om stabiliteit te garanderen, is niet alleen vereist om het begrotingstekort te minimaliseren, maar diversificatie van de economie is ook nodig. Zoals eerder aangekondigd, zal er een Welvaartsfonds worden opgericht. Daarnaast moet de begrotingsdiscipline gehandhaafd worden. Het komende jaar zal het beleid sterk gericht zijn op een effectieve benutting van financieringsmiddelen voor ontwikkelingsprojecten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May