Suriname en Surgold onderhandelen over knelpunten
23 Sep 2012, 00:00
foto


Het Surinaamse onderhandelingsteam en Surgold hebben diverse knelpunten besproken die opgenomen moeten worden in de te sluiten overeenkomst. Starnieuws verneemt dat na intensieve onderhandelingen beide partijen nog afstemming moeten plegen met hun opdrachtgevers. Verwacht wordt dat eind volgende maand de overeenkomst gefinaliseerd kan worden.

De Amerikaanse multinationals Newmont en Alcoa (joint venture Surgold) willen een goudmijn opzetten in het Merian-gebied, nabij het Nassaugebied in Oost-Suriname. Het streven is erop gericht om in 2014 te beginnen met de productie. Newmont is één van de grootste goud producerende bedrijven ter wereld en is actief in Amerika, Australië, Peru, Ghana, Indonesië Canada, New Zeeland en Mexico. Het concern heeft ruim 45 duizend werknemers.

Voorwaarden belangrijk
Veel tijd bij de onderhandelingen is gaan zitten in de voorwaarden. Suriname zal ook participeren in de op te zetten goudmijn. Er wordt nog onderhandeld over het aandeel dat de staat zal hebben in de mijn. Aangezien Newmont en Alcoa (Surgold) een meerderheidsaandeel zullen hebben, moet goed afgesproken worden wat de beslissingsmomenten zullen zijn.

Starnieuws verneemt dat het onderhandelingsteam goede afspraken wil maken over op welke momenten welke besluiten genomen zullen worden en door wie. Deze zaken moeten vastgelegd worden in de overeenkomst. Het onderhandelingsteam van Suriname wordt geleid door Henk Ramdien, ex-directeur van Suralco.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May