Geschorste bonden bespreken plan om Snijders af te zetten
19 Sep 2012, 03:30
foto
Vakbondsleider Freddy Brug


De geschorste bonden van de vakcentrale ‘de Moederbond’, hebben samen met hun jurist een nieuwe strategie besproken in hun strijd tegen voorzitter Errol Snijders. Zij vinden dat Snijders hoe dan ook verantwoording moet afleggen over de enorme schulden van ‘de Moederbond’ en uiteindelijk plaats zal moeten maken voor een andere voorzitter.

Vakbondsleider Freddy Brug zegt aan Starnieuws dat Snijders met valse informatie de gemeenschap op een verkeerd been zet, maar ook het accent verlegt van wat er echt gaande is. Volgens Brug staat het vast dat Snijders ‘de Moederbond’ financieel heeft uitgehold en daarover geen verantwoording wil afleggen.

Je reinste onzin
De lidbonden en hoofdbestuursleden die om verantwoording vragen, wil Snijders nu royeren. Hiermee wil hij voorkomen met de rug tegen de muur geplaatst te worden. “Maar erger nog, hij wil gewoon doorgaan om de vakcentrale te gronde te richten”, meent Brug. De vakbondsleider zegt dat Snijders zoiets heeft van ‘Na mij de zondvloed’, omdat hij met dit gedrag niets er aan doet opdat de vakcentrale uit de problemen komt.

Uitspraken van Snijders dat die niet op de hoogte is van een vonnis waar is besloten dat de vergadering niet door mag gaan, betitelt Brug als “je reinste onzin”. Als hij of zijn vertegenwoordiger niet in de rechtszaal was, “is dat hun probleem. Maar dit is precies wat we bedoelen; de man heeft geen respect voor democratie en rechtsstaat en legt wat de rechter heeft besloten gewoon naast zich neer. Hij is door de rechter opgeroepen en is gewoon niet verschenen”, zegt Brug.

Niet statutair
Over de schorsing van de bonden voert Brug aan dat die hoe dan ook niet statutair is, omdat alleen het bestuur over mag gaan tot schorsing. “Maar er is al een hele periode geen bestuur. Wie heeft dan geschorst?”, vraagt Brug zich af. De bewering van Snijders dat er nog bonden achter hem staan, berust volgens Brug niet helemaal op waarheid. “Het gaat om ongeveer negen bonden, maar sommige hebben geen leden; ze zijn 'papieren bonden'. Daarnaast zijn het enkele voorzitters die met Snijders meelopen zonder dat hun leden inspraak hebben. Wanneer driekwart van de bonden in de vakcentrale worden geschorst door deze voorzitter, moet er dan wel iets goed verkeerd aan de hand zijn”, meent Brug.

De vakbondsleider wil voor alle duidelijkheid benadrukken dat de statuten van ‘de Moederbond’ duidelijk zijn, in tegenstelling tot wat Snijders beweert. De statuten geven aan dat een lidbond met veel contribuerende leden, meer stemmen kan hebben. Het heeft dus helemaal niets te maken met meerderheid van bonden zoals Snijders dat stelt”, betoogt Brug.
De geschorste bonden zullen zich blijven focussen op de oorzaak van de hele heisa die is ontstaan. Ze willen vooral verantwoording hebben over de US$ 300.000. Dit geld is afkomstig van de verkoop van terreinen van ‘de Moederbond’ om schulden, die door toedoen van Snijders zijn gemaakt, af te lossen. “Nu zijn de schulden niet afgelost, wij zijn onze terreinen kwijt en we raken steeds dieper in de schulden door het optreden van Snijders. Hij blijft schulden maken, ook zijn juridische mensen worden door ‘de Moederbond’ betaald. Bij hem valt niets te halen omdat hij zijn persoonlijke eigendommen kwijt is, maar het kan hem allemaal niets schelen”, meent Brug.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May