Regionale partij stapt uit coalitie India
19 Sep 2012, 09:30
foto
Banerjee vindt het nieuwe detail-beleid een 'ramp' voor de armen van India.


Eén van de belangrijkste regionale partij heeft zich teruggetrokken uit de regerende coalitie van India. De Trinamool Congrespartij van West-Bengalen zei dat haar zes ministers vrijdag hun ontslag zullen indienen.

Het struikelblok is het plan van de regering om de detailhandel open te stellen voor de wereldwijde supermarktketens en andere hervormingen. Voorzitter van de Trinamool Congrespartij, Mamata Banerjee, is ook boos over de brandstof prijsstijgingen. Ze heeft laten weten dat haar 19 parlementsleden de coalitie in het parlement niet zullen steunen. Correspondenten zeggen dat de parlementaire meerderheid van de overheid met de stap van deze regionale partij niet in gevaar is.

"De zes ministers van mijn partij hebben besloten om ontslag te nemen. Het is tijd om de strijd alleen uit te vechten," zei Banerjee na een vergadering van Trinamool leiders in Calcutta, de hoofdstad van de staat West-Bengalen. Haar stap komt voort uit de woede van haar achterban –de lagere middenklasse- die zijn broodnodige banen ziet verdwijnen door de mogelijkheid van buitenlandse investeringen. De aanhang van Banerjee geeft de centrale overheid ook de schuld voor de prijsstijging van diesel, 14%, eerder deze maand. Ook kookgas ging met hetzelfde percentage omhoog.

Kwetsbaarder
De centrale overheid heeft nog steeds de steun van meer dan 300 parlementsleden. Ze heeft minimaal 272 leden nodig om aan de macht blijven. De terugtrekking van Banerjee maakt de regering echter kwetsbaarder voor de eisen van de andere bondgenoten. De meesten daarvan zijn sterk gekant tegen buitenlandse investeringen in de detailhandel.

Eerder stelde de Indiase minister van Financiën dat de regering stabiel was, ondanks de ontevredenheid bij de coalitiepartners over de plannen om meer maatregelen te nemen om de economie te stimuleren. Banerjee is vast van plan haar achterban niet te verliezen. "Onze bondgenoten in de regering en daar buiten begrijpen onze stap en zullen doorgaan met hun steun aan de regering. We zullen in staat zijn om onze bondgenoten te overtuigen," zei de minister van Financiën.

Het supermarktplan van Delhi moet de haperende economie doen heropleven, maar de kleine winkels vrezen dat ze uit de markt gedrukt zullen worden.
Vorig jaar werd de overheid gedwongen om een soortgelijk plan op te schorten te midden van protesten. De oppositiepartijen hebben opgeroepen tot een staking op donderdag om te protesteren tegen de ontwikkelingen om meer directe buitenlandse investeringen aan te trekken.

Scherpe kritiek
De overheid had vrijdag ook al aangekondigd dat zij de luchtvaartmaatschappijen opengooit voor buitenlands kapitaal, door minderheidsbelangen te verkopen van de vier staatsbedrijven. Ook de verhoging van de dieselprijs had zij aangekondigd. Alle maatregelen hebben scherpe kritiek ontlokt van het totaal politiek veld.

Correspondenten zeggen dat de uitvoering van veel van de hervormingen geheel zal worden overgelaten aan de staten, wat betekent dat sommige die tegen de maatregelen zijn, deze zullen laten varen. Veel van de grotere staten als Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, West-Bengalen, Bihar en Orissa, die worden geregeerd door oppositiepartijen en het Congres bondgenoten zijn tegen de georganiseerde detailhandel en hebben geweigerd om voorstellen van wereldwijde retailers in overweging te nemen.

Slechts negen staten, waaronder een aantal kleinere zoals Delhi, het door India bestuurde deel van Kashmir, Assam, Manipur en Uttarakhand, ondersteunen het plan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May