Chinese anti-Japan protesten nemen toe
18 Sep 2012, 22:30
foto
Opnieuw zijn anti-Japan protesten opgelaaid in de Chinese hoofdstad Beijing. (Foto: Reuters)


In China zijn opnieuw anti-Japan protesten uitgebarsten over de betwiste eilanden. De nieuwe demonstraties komen te midden van de toegenomen spanning ter herdenking van de Japanse invasie in het noordoosten van China.

Buiten de Japanse ambassade in Beijing scandeerden duizenden betogers slogans, terwijl de oproerpolitie gereed stond langs de straten. De Japanse kustwacht zegt dat verschillende Chinese schepen zich ophouden in de wateren in de buurt van de eilanden, die bekend staat als Senkaku in Japan en Diaoyu in China.

De eilanden zijn al lang een twistpunt en de recente spanningen hebben geleid tot de vrees voor een zee-conflict. De laatste ontwikkelingen vallen op een politiek gevoelige verjaardag, wat bekend staat als het'' Mukden incident''. Op 18 september 1931 bliezen Japanse soldaten een spoorweg in Mantsjoerije op en schoven de schuld op dissidenten. Later zou blijken dat het voorwendsel was voor de invasie in Noord-Oost China.

Vreedzame oplossing
Na een ontmoeting met Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, zei de Chinese minister van Defensie dat Beijing hoopt op een vreedzame oplossing van het geschil met Japan. “Wij behouden ons het recht om verdere acties te ondernemen, hoewel we hopen de kwestie via vreedzame onderhandelingen te regelen ", zei minister Liang Guanglie.

Minister Panetta was in Beijing voor besprekingen met zijn ambtgenoot en ander top Chinese leiders. Hij zei niets over het geschil, maar riep op tot nauwere militaire contacten tussen de VS en China. "Ons doel is erop gericht de belangrijkste bilaterale relatie in de wereld tot stand te brengen tussen de Verenigde Staten en China. Die relatie zal de sleutel zijn om te komen tot een sterk militaire samenwerking", zei hij.

Nochtans, had Panetta, die maandag in Tokio was, eerder gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat het conflict kan escaleren en drong er bij beide partijen op om terughoudendheid te betrachten.

Soevereiniteit
De nieuwe golf van protesten in China volgt dagen van protesten in het weekend die zich hadden gericht op Japanse bedrijven. Velen van hen, met inbegrip van de elektronische bedrijven Panasonic en Canon, hebben hun werkzaamheden opgeschort. Ook de Japanse autobouwers Toyota, Honda en Nissan hebben hun productie in China deels stilgelegd.

Vorige maand gingen zowel Chinese als Japanse activisten naar de betwiste eilanden. De Japanse kunstwacht heeft een Chinese visserij patrouilleboot in de wateren in de buurt van de eilanden waargenomen. Zo'n 1.000 Chinese vissersboten zijn ook op weg naar het gebied, meldde de Chinese media eerder.

Japan controleert de onbewoonde maar grondstofrijke eilanden, die ook worden opgeëist door Taiwan. China blijft erbij dat hij de soevereiniteit heeft over de eilanden in de Oost-Chinese Zee. Beijing zegt dat ze van oudsher deel uitmaken van China.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May