"President niet nodig voor oplossing problemen rijstsector"
16 Sep 2012, 00:00
foto


Assembleelid en woordvoerder van de Nationale Democratische Partij (NDP) Rashied Doekhie vindt het niet nodig dat president Desi Bouterse naar Nickerie gaat om de padieboeren te spreken. "De boerenorganisaties moeten eerst ervoor zorgen dat ze een eenheid vormen en weten wat ze willen. De president gaat geen aparte gesprekken voeren", zegt Doekhie aan Starnieuws.

De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) onder leiding van Harrinandan Oemraw en de Vereniging van Padie Producenten (VPP), met als voorzitter Bramdew Rampedarath, willen beiden dat de president naar Nickerie komt. De organisaties zijn niet tevreden met het onderhoud dat ze op 7 september hadden met minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De padieboeren hopen meer te bereiken als ze de president kunnen spreken.

Met hele sector gesproken
Doekhie merkt op dat de minister de hele sector heeft betrokken om de knelpunten te bespreken. Hij heeft uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Op deze bijeenkomst waren ook assembleeleden aanwezig. "De president gaat ook geen andere dingen zeggen dan de minister van LVV al naar voren heeft gebracht", benadrukt Doekhie. Hij vindt dat door gebrek aan eenheid de problemen rond de rijstsector niet effectief aangepakt kunnen worden.

Intussen zoekt de VPP naar alternatieve mogelijkheden om padie af te zetten in het buitenland. Laurence Pereira, die deskundig is op het gebied van biobrandstof, adviseert de VPP in deze kwestie. Hij is in Nickerie om samen met het bestuur van de VPP de mogelijkheden te bekijken. Amerikaanse bedrijven hebben volgens Pereira belangstelling voor de padie uit Suriname. "Wij zijn bezig om de prijzen te berekenen en de mogelijkheden voor biobrandstof te bestuderen", zegt Pereira. Rampedarath deelt mee dat alle alternatieven bekeken worden om een betere prijs te krijgen voor de padie. De boeren zijn niet tevreden met de opkoopprijs die zij krijgen voor hun product.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May