Dr-lid Ramjiawan wil protest tegen hoge benzineprijs
15 Sep 2012, 08:00
foto
Samie Ramjiawan (rechts) met zijn Quick Response Team op veldbezoek in het Weg naar Zee gebied.


Het districtsraadslid van Paramaribo, Samie Ramjiawan, van de Nationale Democratische Partij (NDP) is moe van al de klachten die hij steeds moet rapporten van bewoners van het ressort Weg naar Zee. “Vóór de brandstof verhoging klaagden de mensen al over de slechte gang van zaken in het land. Er werd steen en been geklaagd over de hoge prijzen die moesten worden betaald door de hoge brandstofprijs. Nu is het hek van de dam. De mensen zeggen dat de situatie uitzichtloos wordt. De brandstofprijs is de SRD 5 voor een liter gepasseerd. Door de hoge benzineprijs maken de groentetelers hun planten niet meer frequent nat. “A olie e kiri un, do wan sani noh, na den man fi sidon now toch”.

Dit klaagzang moet ik steeds aanhoren. Bovendien moeten bewoners extra neertellen voor water, omdat de waterputten nagenoeg droog zijn. De regens blijven uit en het is niet uitgesloten dat er elke dag water zal worden gekocht voor de afwas, huishouden, enz. De zijwegen van de Henri Fernandesweg zijn niet aangesloten op het waterleidingnet. Onlangs hebben functionarissen van de Meteologische Dienst laten weten dat de maanden oktober en november droog zullen zijn. Oktober wordt de warmste maand. De mensen zijn met dit nieuws erg pissig. Deels op de regering.

Veeg uit de pan
Ik moest aanhoren dat ik vóór de verkiezing de mensen heb aangemoedigd om te stemmen op de NDP, want die heeft beloofd om de government-take af te schaffen. Thans krijg ik een veeg uit de pan van dezelfde mensen. Jouw partij had ons opgeroepen om te protesteren tegen de government-take, wat doet zij nu zelf. Zij zit in het machtscentrum en heeft zich gezegend met alle gerieven en wij hebben niet eens drinkwater.

Een geïrriteerde burger gaf te kennen dat op een ministerie een bijenbestrijder is aangesteld als beleidsadviseur, een marktventer is voorgedragen om hoofd te worden van een afdeling, een ex-ijsverkoper van SAIL en een visverkoopster zijn beleidsadviseurs. Allemaal ongeschoolde krachten die niet bekend zijn met protocollen laat staan werkprocessen, rijden rond in dienstvoertuigen. En wij, die in de productiesector zitten, moeten die dure olie kopen om te surviven. Een minister tankt die dure olie om rally te rijden, vult iemand anders aan. Wat ben je komen doen? Moet ik weer op ze stemmen? Waarom gaan jullie nu niet protesteren?

Protest gerechtvaardigd
Terecht dat de mensen hun gal spuwen over de situatie. De hoge benzineprijs is talk of the town. Vakbondmensen schreeuwen om een oplossing. De prijzen van goederen en diensten vliegen de pan uit. Boot- en bushouders zien het niet meer zitten. Ook actoren in de rijstsector beginnen tamtam te maken. Functionarissen die vervoerstoelage toucheren willen hun vervoer niet meer inzetten voor de dienst. Ik heb de mensen voorgehouden dat wij ruim twee jaren terug hebben gelopen door de straten van Paramaribo om te protesteren tegen de hoge benzineprijs. Nu is ondergetekende weer bereid met de mensen opnieuw te protesteren, want ik ben dagelijks op het veld en weet wat er speelt. De volksleiders moeten het initiatief nemen. Zij moeten de mensen niet alleen oproepen om hun handtekening te komen plaatsen, maar acties ondernemen.

In het verleden heb ik op alle dagen meegelopen, dus als er groen licht wordt gegeven ben ik ready voor de vreedzame betoging van 27 september of zelfs eerder. Het is vakantie en tegen die tijd zal er al gestort zijn door de overheid en bedrijven. De Frederik Derbystraat en Sophie Redmondstraat lijkt mij de beste verzamelplaats in de directe omgeving van het standbeeld van Frederik Derby. De protestmars van twee jaren geleden was geïnitieerd door de NDP. Ik nam verlof op om mijn stem te laten horen op straat. Nu ben ik bereid met om de mensen te lopen, want de districtsraad moet voor de sociaaleconomische ontwikkeling van een district voorzieningen treffen. Dit is het doe-jaar van de regering en het volk wilt acties en prestaties zien.

Waar zijn de volksleiders?
Ik ga politieke toppers en assembleeleden aanschrijven om snel stappen te ondernemen tegen de hoge benzineprijzen. Al de mensen die beweren dat zij opkomen voor het volksbelang, dienen hun stem krachtig te laten horen. De partij die hiertegen heeft gevochten, zit in het machtcentrum. De ontevreden producenten hebben de wind mee, want de groep die de NDP heeft gelopen om regeermacht te verwerven, voelt zich ook beet genomen. Zij kijken uit naar andere leiders om hun belangen te behartigen, want nu is zowel het sociale als economische leven ontwricht.

Op 27 september zal de president zijn jaarrede houden. Ik hoorde mijn collega dr-leden van de NDP tegen elkaar zeggen dat zij door de partij zijn uitgenodigd. Ik heb geen uitnodiging gekregen, dus dat betekent dat ik op straat zal zijn met de mensen die willen protesteren tegen de hoge government-take die funeste gevolgen heeft voor de productiesector. De zittende regering wil zoveel mogelijk rust bevorderen. Hierdoor denk ik dat de president misschien de aankondiging zal doen dat hij de government-take zal schrappen. Hiervoor liepen wij achter hem aan enkele jaren geleden. Het protest was toen zo ernstig dat degene die rally reed met dure benzine, onder vuur werd genomen.

Wereldmarktprijs ook omhoog

Het staat buiten kijf dat de wereldmarktprijs van olie omhoog is gaan. Uit een e-mail die ik van een vriend heb ontvangen, destilleer ik dat ons land de duurste prijs betaalt van deze verhoging. Er is geen andere keus dan de government-take af te schaffen. Anders zal de productie in gevaar komen. De bevolking wordt opgeroepen via radio en televisie om zuinig om te gaan met electrische stroom en zoveel mogelijk gebruik te maken van openbaar vervoer. Met de government-take verhoogt de regering de sociale lasten en zelf gemaakte uitgavenposten. Dit kunnen wij niet tolereren.

Met uitzondering van degenen die op kosten van de staat tanken, heeft haast eenieder te lijden van deze verhoging. Ook landbouwers van het Leidingengebied beginnen te klagen van de situatie. Als gevolg van de hoge benzineprijzen die zijn weerslag heeft gehad in het dagelijkse economisch leven, steekt de hosselsector de kop op. Niemand hoeft meer neer te kijken op BBQ-verkopers en carwash exploitanten. Als je in de binnenstad loopt, hoor je haast overal ‘gowtu we bai’ om maar niet te praten van de groep illegale parkeerwachters. Zelfs vrouwen doen mee met parkeren om te overleven. Ik schrok me een hoedje toen ik hoorde dat mulo-scholieren die het veldwerk met mij deden tijdens de algemene verkiezingen van 2010 aan escort doen. Ik heb politieke partijbonzen benaderd voor een vakantiejob voor deze mensen en kreeg nul op het rekest. Gezinnen verloederen en gaan achteruit. Dit is duidelijk merkbaar. Het volk moet zijn stem laten horen, maar het wachten is op de volksleiders. Zonder strijd geen kroon.

Samie Ramjiawan
samramjiawan@hotmail.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May