Defensie Suriname en Brazilië herbevestigen samenwerking
13 Sep 2012, 17:30
foto
De Braziliaanse defensie-minister geflankeerd door de collega's Lamuré Latour en Winston Lackin.


Suriname en Brazilië hebben gisteren en vandaag de samenwerking op defensiegebied bekrachtigd. De Braziliaanse minister van Defensie Celso Amorim is voor een tweedaags bezoek in Suriname. Vandaag heeft hij met zijn Surinaamse collega Lamuré Latour de samenwerkingsovereenkomst getekend op het ministerie van Defensie.

Naast de defensie samenwerking zijn ook bilaterale samenwerkingsafspraken gemaakt. Hiervoor heeft ook minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken aan de gesprekken deelgenomen. Amorim en Latour zeggen beiden dat de afgelopen twee dagen succesvol zijn geweest en de landen dichter bij elkaar zijn gekomen. De Braziliaanse Defensie minister bracht ook een beleefdheidsbezoek aan president Desi Bouterse.

Veiligheid belangrijk
Suriname en Brazilië hebben afgesproken ervoor te zorgen dat met de samenwerking de vrede tussen de beide landen wordt bewaakt. Die harmonie moet verder gaan in Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied. Er zijn gezamenlijke plannen om de grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. De defensie overeenkomst tussen Suriname en Brazilië, die is getekend in april 2008, is bij dit bezoek wederom bekrachtigd. Brazilië is dan ook blij met de vestiging van militaire attaché in de beide landen, zegt Amorim.

Afgesproken is om een defensie werkgroep samen te stellen. Deze werkgroep zal verantwoordelijk zijn voor alle bilaterale aangelegenheden op defensie gebied. Naast deze werkgroep komen er werkgroepen die de verantwoording hebben over specifieke defensie aangelegenheden.De gezamenlijke commissie zal jaarlijks bijeenkomen om zaken te bespreken en te evalueren.

Diverse samenwerkingsgebieden
Enkele specifieke gebieden van samenwerking zijn, tussen de beide legers, trainingen voor het Surinaamse leger, het opzetten van een vliegveld aan de grens voor het aanpakken van criminele activiteiten, training en samenwerking in geo-technologie. Dit zal de capaciteit van het Surinaams leger vergroten om satelliet analyses te maken en geografisch terreinen in kaart te brengen. Ook op het gebied van luchtmacht zijn samenwerkingsafspraken gemaakt. Brazilië en Suriname hebben op verschillende gebieden over de defensie organisaties afgesproken trainingen te ontwikkelen voor het Surinaamse leger. Amorim zegt uit te kijken naar de komst van Surinaamse leger officials naar Brazilië. Verder is ook afgesproken samen te werken en trainingen te doen voor rampenbestrijding.

Amorim en Lackin vinden dat de bilaterale samenwerking voor beide landen voordelig is. De Braziliaanse Defensie minister wijst er op dat Suriname niet alleen maar een belangrijke buur is, maar dat het ook deel is van het Amazone pact. Bosbeheer, biodiversiteit maar vooral het feit dat Suriname een van de weinige landen in de wereld is met behoorlijke zoetwater rijke bronnen is belangrijk voor Brazilië. Amorim zegt dat niet moet worden onderschat dat de vraag naar water een belangrijk wereldvraagstuk zal zijn in de nabije toekomst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May